Zeci de mii de profesori şi liceeni au manifestat la Madrid împotriva reducerilor bugetare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
euro
euro

Zeci de mii de profesori şi liceeni au manifestat din nou marţi, la Madrid, împotriva reducerilor bugetare din educaţie decise de Guvernul regional şi pentru apărarea şcolii publice.

După o primă manifestaţie la 20 septembrie, profesori, părinţi şi liceeni au defilat din nou sub sloganul "şcoala publică a tuturor, pentru toţi", îmbrăcaţi cu tricouri verzi devenite semnul mişcării.

În absenţa cifrelor oficiale, presa a estimat numărul participanţilor la circa 50.000, organizatorii evocând până la 90.000 de protestatari.

"Investiţi în educaţie, investiţi în viitor", "Ajunge cu insultele, agresiunile, reducerile şi minciunile împotriva şcolii publice", se putea citi pe pancartele şi banderolele afişate de mulţime, care a invadat centrul capitalei spaniole.

Presată de Guvernul central socialist să-şi pună ordine în finanţe, regiunea Madrid, condusă de dreapta, a cerut profesorilor de gimnaziu să crească de la 18 la 20 numărul orelor de cursuri, din cele 37 de ore şi jumătate de lucru săptămânale.

Această măsură va însemna deteriorarea calităţii învăţământului şi reducerea angajărilor, potrivit sindicatelor, care au făcut apel la alte trei zile de grevă în octombrie.

Educaţia şi sănătatea sunt vizate din această vară de politica de austeritate din mai multe regiuni spaniole, puternic îndatorate şi cu deficite importante.

Astfel, în Catalonia, Guvernul regional a anunţat în primăvară reducerea cu 10 la sută a bugetului pe 2011, adică economii de 2,68 miliarde de euro, care includ reducerea cu 6,5 la sută a cheltuielilor din sănătate.

Servicii de urgenţă nocturne au fost închise la mai multe spitale, în special la Barcelona, au fost desfiinţate paturi de spital, iar dispensarele şi-au redus activităţile, în timp ce perioada de aşteptare pentru consultaţii sau operaţii a crescut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel