Zeci de bazine publice din Franța se închid, după ce facturile la energie au crescut de 7 ori
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
30 de bazine publice din Franța se închid brusc, după ce facturile la energie au crescut de la 15 milioane de euro la 100 de milioane de euro.

Pentru francezii care doresc să meargă la un bazin public sau să se răcorească pe măsură ce vara se apropie de sfârșit, criza energetică din Europa lovește necontenit. Confruntat cu creșterea prețurilor la energie, care afectează toate aspectele vieții de zi cu zi în Franța, un operator de piscine întâmpină probleme și închide 30 de bazine.

Luni, compania Vert Marine, care are 2.000 de angajați și exploatează zeci de bazine în Franța în numele autorităților locale, a anunțat închiderea a o treime din bazinele publice pe care compania le operează, spunând că mai poate face față unor facturi în creștere. Compania indică o creștere astronomică a facturii sale de energie, declarând că a trecut de la 15 milioane de euro la 100 de milioane de euro, ceea ce echivalează acum cu întreaga cifră de afaceri anuală a companiei.

Vert Marine a declarat că a fost forțată să închidă „pentru o perioadă temporară” o treime din unitățile sale și să pună „personalul în șomaj parțial”, potrivit cotidianului Le Figaro.

Prețurile la energie au crescut exponențial în toată Europa

În unele țări europene, prețurile gazelor au crescut cu 1.200 la sută într-un an. Deși prețurile au scăzut oarecum de când au atins un vârf luna trecută, acestea sunt din nou în creștere după anunțul Rusiei că gazoductul Nord Stream 1 va fi închis pe termen nelimitat până la ridicarea sancțiunilor. Prețurile energiei electrice, la rândul lor, au crescut vertiginos în ultimul an.

Piscinele publice sunt deosebit de mari consumatoare de energie și, deși Vert Marine spune că a fost în discuții cu comunitățile din iunie, nu a reușit să găsească o soluție, susținând că nu vrea să tripleze prețul de vizitare. Acum face un apel „autorităților locale și guvernamentale să ia deciziile necesare și fără precedent pentru a [aduce] o revenire la costurile suportabile ale energiei”.

Deși aceasta este o singură companie, industria europeană, agricultura și serviciile publice sunt susceptibile de a se confrunta cu costuri inflaționiste și energetice fără precedent în următoarele luni, iar creșterea de șapte ori a facturilor de energie electrică înregistrată de companie este resimțită de mulți consumatori europeni. Bătrânii, cărora li se prescriu adesea exerciții în bazine, în defavoarea alergării sau a ridicării greutăților, pot fi foarte afectați.

„În general, factura de energie a metropolelor s-a dublat, sau chiar mai mult”, spune Urban France, o organizație care urmărește serviciile publice din țară. „60% din piscinele publice au peste 30 de ani și au un consum mare în ceea ce privește apa, ventilația, echipamentele, izolația și dușurile”.

În Germania, prețurile la energie electrică au atins 700 de euro pe megawat-oră luna trecută, înainte de a scădea la 189 de euro pe megawat-oră pe 3 septembrie. În ultimele două zile, au crescut iar la 462 de euro pe megawat-oră. În Franța, prețurile sunt acum la 580 de euro pe megawat-oră, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel