Zeci de absolvenți acuză Universitatea ”Spiru Haret” că au plătit pentru o facultate care nu există
Zeci de absolvenţi ai Facultăţii de Limbi Străine (specializarea Engleză – Japoneză), la zi, din cadrul Universităţii “Spiru Haret” (USH), una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior particular din ţară, au aflat că studiile lor superioare nu au nicio valoare.
Ministerul Educaţiei şi ARACIS susţin că tinerii au studiat la o “facultate fantomă”. Absolvenţii universităţii particulare nu vor primi diplome de licenţă acreditate. Mulţi dintre absolvenţi au fost admişi la master, la stat, iar acum sunt exmatriculaţi, după un an, deoarece, practic, nu au absolvit nicio facultate. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că Universitatea “Spiru Haret” nu avea dreptul să organizeze concurs de admitere pentru specializările neautorizate şi, în niciun caz, să elibereze diplome de licenţă.
Studenţii nu şi-au primit nici până în prezent diplomele de licenţă de la Universitatea particulară, cu toate că au absolvit în 2009. Astfel, tinerii care au devenit masteranzi la stat, riscă, acum, să rămână fără nici un an de studii superioare. Universitatea din Bucureşti a acceptat absolovenţii USH la concursul de admitere la master, pe baza unei adeverinţe emise de instituţia de învăţământ privat. Cei care au fost admişi la master aveau obligaţia ca, în decurs de un an, să depună la sediul universităţii de stat diplomele de licenţă.
Absolvenţii au avut însă o mare surpriză. Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, refuză să semneze diplomele de licenţă ale absolvenţilor USH. Mai mult, reprezentanţii ministerului de resort susţin că Facultatea de Engleză Japoneză din cadrul universităţii particulare nu există. “În HG (Hotărâre de Guvern) 943/2009 şi în HG 631/2010 nu se menţionează nimic despre specializarea Japoneză din cadrul Universităţii Spiru Haret. Dacă în Hotărârea pe 2010 nu se face referire la această facultate, înseamnă nu numai că nu este acreditată, ci nici nu ar fi trebuit să funcţioneze. Universitatea Spiru Haret nu trebuia să organizeze concurs de admitere pentru o facultate neautorizată”, ne-au declarat reprezentanţii MECTS.
Diplome inexistente şi fals în adeverinţe
Preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, confirmă că specializarea “Japoneză” din cadrul Universităţii “Spiru Haret” nu este autorizată şi susţine că, în opinia sa, absolvenţii instituţiei de învăţământ privat nu vor fi acceptaţi la master. “Ştiu cazul. Au venit la noi mai mulţi tineri, vara trecută. Le-am recomandat să meargă la Universitatea Babeş – Bolyai sau la Universitatea Bucureşti. Nu au fost acceptaţi nici de Babeş – Bolyai şi nici de Dimitrie Cantemir. Este normal să fie exmatriculaţi de la Universitatea Bucureşti din moment ce nu au diplomă. Pentru a intra la master trebuie să ai diplomă de licenţă”, ne-a declarat Curtu.
Foştii studenţi ai “Facultăţii fantomă” susţin reprezentanţii USH au ascuns adevărul. “Când ne-am înscris nu ni s-a spus nimic. Cei de la Spiru Haret spun că Ministerul aplică legea retroactiv şi că facultatea este acreditată. Trebuia să primim diplomele”, ne-a declarat un absolvent al Facultăţii de Japoneză din cadrul USH, momentan masterand al Universităţii din Bucureşti. Tânărul a fost nevoit să îngheţe un an de master pentru că nu i-a fost eliberată diploma de licenţă de la instituţia de învăţământ particular. Acum, absolventul poate pierde întreg masterul.
În adeverinţele oferite absolvenţilor, conducerea USH invocă Legea Învăţământului din 1993. Reprezentanţii MECTS susţin însă că acreditarea unei facultăţi nu are nicio legătură cu legea învăţământului, doar hotărârile de guvern putând reglementa acest aspect.
De asemenea, HG 568/1995 invocat de USH a fost abrogat înainte ca studenţii, rămaşi actualmente fără diplome, să fie admişi la facultate. “Nu poţi să invogi un HG din ’95. Universităţile particulare au mai fost supuse unei evaluări în 2002, iar Spiru Haret nu mai avea dreptul să organizeze această specializare (Japoneză). La acea vreme au fost desfiinţate 33 de universităţi particulare ce nu mai îndeplineau condiţiile de funcţionare”, ne-au mai spus reprezentanţii MECTS. Mai mult, Ministerul Educaţiei susţine că nici diplomele emise de Spiru Haret, la specializarea Japoneză, până în 2005 (când Legea Calităţii în Învăţământ a abrocat Legea din 1993) nu ar trebui să fie acreditate. Curios însă, în HG 568/1995, Universitatea “Spiru Haret” este singura instituţie de învăţământ superior privat pentru care nu sunt menţionate specializările la Facultatea de Limbă şi Literatură Străină. În documentul menţionat sunt trecute doar specializările: Limbă străină A şi Limbă străină B. Nu se specifică însă despre ce limbi este vorba.
Specializarea Japoneză nu era autorizată nici în 2010. Potrivit HG 631/2010, “Facultatea de Limbi Străine şi Facultatea de Limbă şi Literatură Română (n.r. din cadrul USH) se reorganizează într-o singură facultate – Facultatea de Litere, care va avea structura domeniul de licenţă Limbă şi Literatură cu specializările Limba şi Literatura Modernă A (engleză, franceză) – Limba şi Literatura Modernă B (franceză, engleză, germană, spaniolă, italiană, rusă)/ clasică sau (latină) şi Limba şi literatura română – O limbă şi literatură modernă (engleză, franceză)”.
În aceste condiţii, şansele ca absolvenţii “Facultăţii fantomă” să obţină diplomele acreditate de Ministerul Educaţiei, cel puţin în timp util pentru a rămâne la master, sunt inexistente.
Contactați telefonic, reprezentanții Universității Spiru Haret au declarat că vor oferi un răspuns în termen 30 de zile, deoarece ”va trebui analizată situația”.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News