Zece ani de la cel mai sângeros atac terorist. Vezi cum au trăit piloţii celor două avioane tragedia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Înregistrările complete ale comunicaţiilor radio între turnurile de control, piloţi şi autorităţile militare în cazul deturnării celor patru avioane la 11 septembrie 2001 au fost date publicităţii pentru prima dată. Reacţiile celor din turnul de control, dar mai ales ale piloţilor arătau clar că S.U.A nu este pregatită pentru un astfel de atac.

Într-un extras, se aude, de exemplu, cum un controlor face aluzie la un incendiu la World Trade Center. "Şi este locul unde am pierdut urma avionului", adaugă el, incredul.

În acelaşi moment, se aude un alt pilot neidentificat, care întreabă: "Ştie cineva ce este cu acest fum în Manhattan?".

Răspunsul dovedeşte incredulitatea totală în faţa evenimentelor: "Suntem în viaţa reală sau este o simulare?".

Cifrele dezastrului

Niciun om nu a reuşit să scape din turnul de nord din zona impactului sau de deasupra. 2,3 grade a fost magnitudinea înregistrată la momentul prăbuşirii turnului de nord 3 oameni au murit din cauza expunerii la praf 18 oameni au reuşit să scape din tunul de sud din zona impactului sau de deasupra 26 de ore a durat până când ultimul supraviţuitor a fost scos de sub moloz, după prăbuşirea turnului de nord.

86,2 este procentul cu care a crescut la nivel naţional donarea de sânge comparativ cu 20 de zile înainte şi după atentate. 93 a fost numărul naţionalităţilor victimelor.

Teoriile conspiraţiei din spatele atentatelor

Cea mai dezbătută teorie este cea a unei explozii controlate, care ar fi dus la prăbuşirea turnurilor gemene. După 10 ani, şi-a mai pierdut din adepţi.

O a doua teorie adusă mereu în discuţie duce la Pentagon pentru că experţii de acolo au analizat imaginile şi au comparat urmele impactului cu dimensiunea avionului. Şi au ajuns la o concluzie clară.

Controversată este şi soarta zborului United Airlines 93. Varianta oficială este că aparatul s-a prăbuşit într-un câmp după ce pasagerii au riscat totul şi i-au atacat pe terorişti. Adepţii teoriilor conspiraţiei cred că avioane de vânătoare au doborât avionul. Motivul? Avea ca ţintă tocmai Casa Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel