Data publicării:

Zburd-Educație prin coaching: Lucrul în echipă a dat roade la BAC

Autor: ana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
Intalnire-a-antrenorilor-voluntari-Zburd-cu-Ernie-la-ROI-15-iulie-2013
Intalnire-a-antrenorilor-voluntari-Zburd-cu-Ernie-la-ROI-15-iulie-2013

Rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat 2013 de elevii liceelor incluse în proiectul Zburd-Educație prin coaching, bazat pe voluntariat, au dovedit că atunci când există dăruire, un pic de voință, implicare și comunicare nu este nevoie de nicio rețetă de succes. Principalul merit aparține elevilor care s-au prezentat pregătiți la examen, însă, pentru a deveni responsabili în privința viitorului lor, acele asociații care se implică în acest proces și care sunt interesate de educația tinerilor, trebuie, în continuare să fie susținute pentru a continua și a extinde proiectul în școlile interesate de dezvoltarea armonioasă a liceenilor.

La întâlnirea de bilanț preliminar a rezultatelor obținute la Bacalaureat 2013 de cele 5 licee tehnologice din București, Iași, Brașov, Sibiu și Câmpulung Muscel incluse în proiectul Zburd-Educație prin coaching, bazat pe voluntariat, organizată, luni, 15 aprilie, de Asociația ROI, s-a evidențiat faptul că, beneficiind de sprijinul unor antrenori voluntari, profesorii, elevii și părinții au învățat să lucreze în echipă și să creeze, prin forțe proprii, o școală mai bună.

La liceele care au aplicat și au fost selectate pentru a face parte din faza-pilot a proiectului Zburd-Educație prin coaching (februarie 2012-septembrie 2013)  - respectiv Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum Sibiu, Colegiul Tehnic “I.C. Ștefănescu Iași”, Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel și Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București - licee care au înregistrat în 2011 o rată a promovabilității la BAC de maximum 20%, s-a constatat că rata promovabilității la Bacalaureatul din acest an a crescut în mod semnificativ.

Astfel, la Colegiul din Brașov, rata s-a triplat (de la 11 la 30%), iar la Iași și la Câmpulung Muscel s-a dublat. Colegiul Tehnic Câmpulung a obținut rata cea mai bună, de 38,19%, peste media la nivel național pentru liceele cu profil tehnologic. Liceul Tehnologic “Mecanică Fină” București se află într-o situație specială: aici rata promovabilității a crescut de la 1,9% la 13,7%, datorită elevilor din seriile anterioare care au promovat.

Un prim comentariu legat de rezultatul proeictului a fost oferit chair de către managerul proiectului Zburd – Educație prin coaching și membru al Asociației ROI, Simona David-Crisbășanu: "La inițiativa echipelor mixte formate din profesori, elevi și părinți din cadrul proiectului nostru, în majoritatea liceelor s-au format grupuri de studiu la matematică. Spre exemplu, la Sibiu și la Brașov, elevii care au terminat în această vară s-au pregătit începând din clasa a XI-a. La București și Brașov, profesorii implicați au devenit mentori pentru elevi în pregătirea suplimentară. Din feedbackul primit, grupurile de studiu formate de 2-4 elevi funcționează cel mai bine”, a explicat Simona David-Crisbășanu, managerul proiectului și membru al Asociației ROI.

Important este, însă, că majoritatea participanților în proiect au remarcat faptul că zidurile dintre profesori și elevi s-au topit și, ca urmare, comunicarea s-a îmbunătățit. “Aveam și până acum o relație bună cu elevii mei, dar în acest proiect am învățat să ascult cu mai mare atenție tot ce au de spus atât colegii, cât și elevii mei. Am învățat să lucrăm ca o echipă, bazându-ne pe o mai bună comunicare”, spune Ovidiu Popescu, unul dintre liderii echipei și profesor de geografie la Colegiul Tehnic Câmpulung, potrivit căruia "ar fi benefică realizarea de către Minister a unor proiecte cu finanțare europeană și introducerea coachingului la nivelul tuturor liceelor sau chiar în școlile generale, cel puțin pentru 2 ani de zile”.

Deși meritul pentru rezultate aparține în cea mai mare parte liceelor – directorilor, profesorilor și elevilor -, pentru curajul de a crede că este posibil și de a face un efort suplimentar, ușor nu a fost nici pentru antrenorii care, în cadrul unor întâlniri periodice cu echipa, "au sprijinit liceele să se mențină pe drumul ales și să evalueze progresele obținute”, a precizat Oana Stoianovici, coordonatoarea antrenorilor.

Metodologia folosită în proiect – Acțiune, Reflecție, Învățare – și-a dovedit eficacitatea și eficiența în lucrul cu școli și organizații la nivel internațional. Cel care a pregătit antrenorii voluntari în a aplica această metodologie în România este Ernie Turner, preşedintele Leadership in International Management (LIM).

Rezultatele obținute în cadrul acestui proiect sunt încurajatoare, astfel că Asociația ROI intenționează să realizeze un film documentar despre proiect, pentru promovarea rezultatelor și pentru a susține cele 5 licee pentru încă un an, astfel încât rezultatele obținute să fie consolidate, dar și să pregătească facilitatori în formarea de echipe în școli. În plus, se dorește și extinderea proiectului, drept pentru care, în această toamnă, vor fi selectate alte 5 licee în cadrul unui proiect inițiat împreună cu Școala de Valori, Fundația Noi Orizonturi și Junior Achievement Romania. Liceele respective vor beneficia de un program integrat, pe o perioadă de 3 ani, numit Adoptă un liceu. Condiția este să existe companii interesate să se implice în îmbunătățirea performanțelor liceelor respective și să susțină o asemenea intervenție pe termen lung, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul proiectului

Proiectul Zburd-Educație prin coaching (www.zburd.ro ) este derulat de către Asociația ROI, în parteneriat cu Leadership in International Management și cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Proiectul este susținut de Raiffeisen Comunități și Programul european Tineret în Acțiune. Ibis Hotels sprijină, de asemenea, proiectul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel