Data publicării:

Zaţul de cafea, folosit pentru a întări compoziţia betonului. Astfel nu mai contribuie la... încălzirea globală

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Știai că zațul de cafea ar contribui la... încălzirea globală? Dar problema poate fi rezolvata prin folosirea lui în compoziția betonului care ar deveni mai puternic.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, însă cauzează şi probleme de mediu, inclusiv cantităţi foarte mari de zaţ care eliberează metan în atmosferă - un gaz cu efect de seră extrem de puternic, scrie Rador, citând BBC. Cercetătorii au descoperit o cale nouă de a diminua acest impact, îmbunătăţind, totodată, un material de construcţii foarte important.

Se estimează că anual se produc în jur de 80 de milioane de zaţ de cafea la nivel mondial. În timpul descompunerii, acesta emană metan - un gaz al cărui impact asupra încălzirii globale este de aproape 20 de ani mai puternic decât cel al dioxidului de carbon.

Cercetătorii australieni care au căutat modalităţi de a elimina cafeaua din gropile de gunoi au descoperit că, dacă aceasta este încălzită în lipsa oxigenului, se transformă în biocarb - o substanţă similară cărbunelui. Dacă o parte din nisipul folosit la fabricarea betonului este înlocuit de acest biocarb, materialul de construcţie devine cu aproape o treime mai puternic.

Cercetătorii dezvoltă acum studii pentru a testa în continuare "betonul din cafea".

Cum mai poți folosi zațul de cafea

Pe lângă utilizarea sa, mai nou, în domeniul contrucțiilor, zațul de cafea își poate fi de ajutor în mai multe situații.

Exfoliant pentru piele

Amestecă zațul de cafea cu puțin ulei de cocos sau ulei de măsline pentru a crea un exfoliant natural pentru piele. Masează ușor pe piele, apoi clătește-te bine.

Dezodorizant natural

Datorită mirosului său plăcut, zațul de cafea poate fi folosit pentru a neutraliza mirosurile neplăcute din frigider sau în casă. Pune zaț de cafea uscat într-un vas mic și așază-l în locurile unde dorești să elimini mirosurile.

Îngrășământ pentru plante

Zațul de cafea conține nutrienți precum azot, potasiu și magneziu, ceea ce îl face un îngrășământ natural pentru plantele de interior sau grădină. Amestecă zațul uscat în sol sau adaugă-l direct în pământ.

Repelent pentru dăunători

Unele plante sunt protejate împotriva dăunătorilor de substanțele găsite în cafea. Poți presăra zaț de cafea în jurul plantelor pentru a ține la distanță insectele nedorite.

Produs pentru curățarea gurii

Există tendința de a folosi zațul de cafea în amestecuri de ulei pentru a face gargară, susținând că ajută la curățarea gurii și a dinților. Totuși, efectele și beneficiile acestui obicei nu sunt confirmate științific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel