Zahăr, consum exagerat: La ce pericole te expui. Soluții sănătoase
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Zahăr
Zahăr
Zahăr este unul dintre alimentele responsabile pentru efecte nocive ale organismului, pe lângă tendințele de îngrășare. Andreea Sava, de la Antena 3, îți prezintă pe blogul personal, pericolele la care te expui prin consumul exagerat de zahăr și oferă câteva soluții sănătoase.

1. Zahărul strică dinții

Zahărul duce la creșterea acidității din gură chiar și de 100 de ori, aciditate care atacă dinții și așa se formează cariile. Plus că spală efectiv mineralele din smalț. În gură, zahărul, în combinație cu saliva, se transformă într-un fel de gel care rămâne lipit de dinți favorizând formarea plăcii bacteriene.

2. Zahărul nu te satură ci chiar mărește pofta de mâncare

Zahărul vine și cu 4kcal la fiecare gram dar, pentru a fi arse aceste calorii, organismul are nevoie și de vitamine, magneziu și crom, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa "Revoluția în bucătărie". Așa că le va "mătura" din altă parte și îți va cere altele în loc. Bineînțeles că tu vei mânca ce ai la îndemână.

3. Îndulcitorii artificiali îngrașă, pe lângă alte efecte nocive

Tot doctor Menci explică foarte bine că îndulcitorii sintetici dau senzația de dulce dar organismul așteaptă și acele 4 kcal/g. Când nu le primește, mecanismul de autoreglare al creierului cere sistemului digestiv să le ia din alte alimente (gen pâine, orez, cartofi) doar că va lua mai mult de atât și va avea și tendința de a face depozite, simțindu-se practic atacat. Da, organismul nostru se comportă cam ca o fortăreață.

Ca să nu mai vorbim despre alte elemente sintetice pe care le conțin și care sunt dăunătoare, unele bănuite ca fiind chiar cancerigene.

Deci băuturile și alimentele ieftine fără zahăr dar cu îndulcitori artificiali pot fi chiar mai nocive decât zahărul. Adăugând că te și îngrașă, deci până la urmă ai făcut mai mult rău decât bine.

Care sunt soluțiile sănătoase

Să consumi cu măsură. Adică maximum 3 lingurițe de zahăr pe zi. Cam ăsta este standardul sănătos. Și evită zahărul rafinat. Ia-ți glucidele din fructoză (fructe) sau glucoză (cereale, legume). Atenție! Alcoolul conține zahăr și are aport de calorii. Așa că trebuie să-l calculezi ca pe aliment, nu alături de apă. 

Zahărul brut, sucanatul (sucul din trestie integral deshidratat) și steviozida sunt îndulcitori naturali care pot înlocui zahărul rafinat. Mierea este bună și ea doar că, atenție, la peste 40 de grade Celsius devine toxică deci nu o adăugați în băuturi fierbinți.

Vezi mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel