Data actualizării:
Data publicării:

Xi Jinping și Joe Biden, declarații la Summitul APEC: "Este cea mai importantă relație bilaterală din lume. Avem o responsabilitate grea"

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Digi24
Captură de ecran / Foto: Video Digi24
Președinții fac declarații în cadrul summitului APEC.

Update 22.03: Joe Biden îi comunică lui Xi Jinping că nu există substitut pentru discuțiile față în față și subliniază că întâlnirile lor au fost întotdeauna sincere și utile. În plus, el consideră deosebit de important ca ambii să se înțeleagă clar. Biden subliniază necesitatea de a evita conflictele generate de competiție și propune colaborarea în domenii precum inteligența artificială și schimbările climatice.

La rândul său, Xi Jinping îi aduce aminte lui Biden că multe s-au schimbat de la ultima lor întâlnire din Bali. El discută despre recuperarea economiei globale, deși încă înregistrează o creștere lentă, și subliniază gravitatea problemelor actuale, precum impactul protecționismului asupra economiei mondiale. Cu toate acestea, Xi subliniază că planeta este suficient de mare pentru ca ambele țări să reușească și că Statele Unite și China ar trebui să fie pe deplin capabile să depășească diferențele, având o responsabilitate semnificativă față de lume și istorie, conform Reuters.

Update 21.46: „Această relație este cea mai importantă relație bilaterală din lume. Trebuie să ne dezvoltăm într-un mod benefic pentru ambele popoare. Noi doi suntem la cârma relațiilor dintre China și Statele Unite, avem o responsabilitate grea pe umeri pentru cele două, popoarele noastre, dar și pentru istorie. Abia aștept să avem un schimb profund de idei, să ne înțelege în privința obiectivelor strategice din relația dintre Statele Unite și China, dar și să promovăm dezvoltarea și pacea globală. Doresc să vă mulțumesc pentru toate aranjamentele făcute pentru întâlnirea noastră de astăzi și pentru prezența noastră la summitul APEC”, a declarat președintele chinez Xi Jinping.

Știre în curs de actualizare.

Știrea inițială: Preşedintele chinez Xi Jinping a părăsit Beijingul marţi, pentru a se deplasa la San Francisco, la un summit în timpul căruia va avea o întrevedere cu omologul său american.

"Pe 14 noiembrie dimineaţa, preşedintele Xi Jinping a plecat de la Beijing cu un avion particular. La invitaţia preşedintelui Biden, el se va duce la San Francisco pentru întrevederea dintre preşedinţii chinez şi american", a afirmat canalul de televiziune public CCTV.

În pofida tensiunilor din jurul Taiwanului, comerţului sau mării Chinei de Sud, cei doi lideri se vor vedea în marja unui summit al Cooperării Economice pentru Asia-Pacific (APEC), prima lor întrevedere după un an.

Citește și: Întâlnirea Joe Biden - Xi Jinping. Chirieac: SUA trebuie să facă niște concesii pentru a scoate China de pe axa răului cu Moscova și Teheran

Obiectivul lui Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a afirmat marţi că obiectivul său în timpul întrevederii pe care o va avea cu omologul său chinez Xi Jinping în această săptămână va fi reluarea comunicării normale între Washington şi Beijing, inclusiv a contactelor la nivel militar.

Într-o conferinţă de presă la Casa Albă, Biden a spus că încearcă să schimbe în bine relaţiile SUA cu China, după o perioadă marcată de tensiuni, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel