Data publicării:

Xi Jinping i-a spus în față lui Biden că urmează să ocupe Taiwanul

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele chinez Xi Jinping i-a spus președintelui Joe Biden, în timpul recentului lor summit de la San Francisco, că Beijingul va reuniTaiwanul cu China continentală, dar că momentul nu a fost încă decis, potrivit a trei oficiali americani actuali și foști, citați de NBC News.

Liderul chinez a făcut referire, de asemenea, la previziunile publice ale liderilor militari americani care spun că Xi intenționează să ocupe Taiwanul în 2025 sau 2027, spunându-i lui Biden că s-au înșelat pentru că nu a stabilit un interval de timp, potrivit oficialilor, scrie NBCNews.

Oficialii chinezi au cerut, înainte de summit, ca Biden să facă o declarație publică după întâlnire, spunând că Statele Unite susțin obiectivul Chinei de unificare pașnică cu Taiwan și nu sprijină independența Taiwanului, au spus aceștia. Casa Albă a respins cererea Chinei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze.

Dezvăluirile oferă detalii neraportate anterior despre întâlnirea dintre cei doi lideri, care avea scopul de a reduce tensiunile dintre țările lor.

Avertismentul lui Xi pentru Biden, deși nu diferă semnificativ de comentariile sale publice anterioare despre reunificarea Taiwanului, a atras atenția oficialilor americani, deoarece a fost dat într-un moment în care comportamentul Chinei față de Taiwan este văzut ca din ce în ce mai agresiv și înaintea unor alegeri prezidențiale potențial cruciale în insula democratică autonomă, care vor avea loc luna viitoare.

Ulterior apariției acestor informații, senatorul Lindsey Graham (R-S.C.) a emis o declarație prin care cere republicanilor și democraților să lucreze împreună pentru a descuraja China.

„Această poveste, așa cum este raportată, este extrem de tulburătoare”, a spus Graham.

„Voi lucra cu senatorii democrați și republicani pentru a face două lucruri rapid. În primul rând, creați o apărare suplimentară robustă pentru Taiwan și, în al doilea rând, elaborați sancțiuni draconice înainte de invazie pe care să le impunem Chinei dacă aceștia iau măsuri pentru a pune mâna pe Taiwan”, a mai zis el.

Oficialii familiarizați cu conversația dintre Biden și Xi l-au descris pe liderul chinez drept direct și sincer, dar nu confruntativ.

„Limba lui nu a fost diferită de ceea ce a spus întotdeauna. El este întotdeauna dur față de Taiwan. El a avut întotdeauna o linie dură”, a spus un oficial american care cunoaște conversația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel