Xi Jinping ar urma să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. "Acesta va fi evenimentul central din 2023"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Xi Jinping ar urma să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. "Acesta va fi evenimentul central din 2023" / Foto: Kremlin.ru
Xi Jinping ar urma să meargă la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. "Acesta va fi evenimentul central din 2023" / Foto: Kremlin.ru
Xi Jinping ar urma să îl viziteze pe Vladimir Putin la Moscova.

Guvernul rus anticipează o vizită a liderului chinez Xi Jinping în această primăvară, a declarat luni Ministerul rus de Externe, scrie Time.

"Prin eforturi comune în anul viitor, Rusia și China vor putea să consolideze și să avanseze relațiile bilaterale interstatale. După cum se știe, președintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe liderul chinez Xi Jinping într-o vizită guvernamentală în primăvară. Continuăm cu înțelegerea că acesta va fi evenimentul central pentru relația bilaterală din 2023", a spus ministerul într-un comunicat. 

Întâlnirea, care ar fi a doua dintre Xi și Putin de la începutul războiului din Ucraina, ar putea semnala o adâncire a legăturilor dintre cele două state. Întrucât multe țări au sancționat Rusia ca răspuns la invazia țării vecine, China este una dintre țările creditate cu menținerea economiei ruse pe linia de plutire, continuând să mențină comerțul cu Rusia.

Între timp, guvernul chinez nu a confirmat încă vizita lui Xi. Într-o declarație pentru RIA News, o agenție de presă de stat rusă, Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, a declarat că "China și Rusia mențin o cooperare strânsă la diferite niveluri pentru a promova dezvoltarea relațiilor bilaterale și pentru a contribui la sprijinirea păcii și dezvoltării în întreaga lume". Time a contactat ministerele de externe din China și Rusia pentru comentarii suplimentare, dar nu a primit încă un răspuns.

Invitația a fost făcută de Vladimir Putin

Putin l-a încurajat în luna decembrie public pe Xi să-i facă o vizită. Putin l-a invitat atunci pe Xi să viziteze Moscova în primăvara anului 2023 într-o declarație la televiziunea de stat rusă, a informat Reuters la acea vreme.

"Acest lucru va demonstra lumii întregi puterea legăturilor ruso-chineze în probleme cheie", a spus Putin în discurs.

În declarația sa de acum, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a menționat una dintre principalele principii ale politicii externe a Rusiei: importanța consolidării alianțelor dintre țările non-occidentale pentru a contracara alianțele în creștere precum NATO. Rusia și-a folosit preocupările cu privire la NATO pentru a justifica invazia Ucrainei și, în ultimii ani, a criticat ceea ce caracterizează ca fiind o încălcare a granițelor sale, inclusiv prezența sa militară în Europa de Est.

Declarația ministerului a subliniat că o relație mai strânsă între Rusia și China va construi un "sistem multipolar de relații internaționale", spre deosebire de unul dominat de Statele Unite: "Împreună cu alții care au aceleași concepții, ne opunem în mod constant încercărilor Statelor Unite. Statele să obțină dominația globală prin promovarea conceptului de "ordine bazată pe reguli", se arată în declarație.

China a susținut că este o țară neutră

De la începutul războiului, China a parcurs un act de echilibru delicat, susținând că este neutră în ceea ce privește conflictul din Ucraina, păstrând în același timp legături strânse cu Rusia și respingând argumentele de restricționare a comerțului. Uneori, acest lucru a amenințat relația fragilă a Chinei cu SUA.

Pe 24 ianuarie, Bloomberg a raportat că administrația Biden a acuzat companiile deținute de statul chinez că sprijină războiul rusesc din Ucraina și că administrația lucrează pentru a determina dacă guvernul de la Beijing cunoștea ceea ce se întâmplă. Mao a negat implicarea Chinei, numind acuzațiile SUA "paranoia", a informat Bloomberg.

Într-un răspuns la o solicitare din partea Time, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că SUA monitorizează îndeaproape activitatea Beijingului.

"Suntem îngrijorați de alinierea Chinei la Rusia, în timp ce Moscova își continuă invazia brutală și ilegală a Ucrainei. Beijing-ul pretinde că este neutru, dar comportamentul său arată clar că încă investește în legături strânse cu Rusia. Statele Unite și Europa au avertizat China cu privire la consecințele acordării Rusiei de asistență militară pentru războiul său împotriva Ucrainei", a spus purtătorul de cuvânt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel