Data publicării:

Femeile ajung rar în funcții de conducere, deși decalajul de gen se reduce lent

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Numărul femeilor care ocupă funcții de conducere în marile companii este în creștere, însă disparitatea de gen rămâne o problemă majoră, potrivit unor cercetări publicate înainte de Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie.

În ciuda unor excepții de profil înalt și a legilor care ajută la creșterea numărului femeilor în consiliile de administrație și în funcții executive, ascensiunea spre vârf rămâne lentă, relateză Yahoo News.

Un sondaj publicat săptămâna trecută de Equileap, o companie care analizează date privind diversitatea, a constatat că doar 7% dintre directorii executivi și 17% dintre directorii financiari din marile companii din țările dezvoltate erau femei.

„Lupta pentru egalitatea de gen este încă în curs”, a declarat Diana van Maasdijk, CEO-ul Equileap.

Un raport din 2023 al Forumului Economic Mondial a menționat că „ponderea femeilor în roluri de conducere și de management a cunoscut o creștere globală constantă în ultimii cinci ani”, proporția femeilor angajate în funcții de conducere crescând de la puțin peste 33% în 2016 la aproape 37% în 2022.

Însă cifrele generale privind reprezentarea femeilor în cadrul companiilor arată că acestea sunt încă o minoritate la nivel de top.

Structurile de lucru au fost construite în ultimii 200 de ani pentru a se adapta nevoilor bărbaților”, a declarat Tara Cemlyn-Jones, CEO al 25x25, o organizație non-profit care își propune să îmbunătățească echilibrul de gen în rolurile de conducere executive.

„Singura modalitate de a depăși asta este să fim conștienți în mod deliberat că trebuie să ne asigurăm că structurile sunt la fel de corecte și pentru femei”, a spus ea pentru AFP.

Un sondaj Deloitte realizat pe 10.500 de companii din 51 de țări, cu date din 2021, a constatat că, în timp ce aproximativ una din cinci persoane din consiliile de administrație erau femei, doar unul din 20 de directori executivi era femeie.

În Statele Unite, femeile reprezentau aproximativ un sfert din membrii consiliilor de administrație, dar mai puțin de 6% din directorii companiilor.

În Marea Britanie, femeile ocupau aproximativ 30% din locurile din consilii, dar doar 6% erau executive.

Cote pentru femei în funcții de conducere

Unele țări, precum Franța, au legiferat pentru a remedia dezechilibrul de gen.

Franța a ocupat primul loc în clasamentul Equileap pentru egalitatea de gen în companii, pe baza unor criterii diverse, inclusiv salarii, concedii și protecție împotriva hărțuirii.

În 2011, Franța a introdus o lege care stabilea o cotă pentru consiliile de administrație: acestea trebuie să aibă un minimum de 40% femei.

Schimbările „vor da roade pe termen lung”, a declarat Diane Segalen, președinta firmei de consultanță în recrutare Segalen + Associes.

Potrivit raportului Deloitte, peste 40% din membrii consiliilor de administrație din Franța în 2021 erau femei.

Ariane Bucaille, parteneră la Deloitte, a numit cotele un „mare accelerator”.

Dar în timp ce numărul femeilor din comitetele executive este în creștere, a spus ea, „este mai mult în funcții precum resurse umane și marketing”.

În prezent, doar trei dintre companiile listate pe principalul indice bursier francez, CAC 40, au femei directori executivi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel