Data publicării:

Wikipedia nu are vârstă! Povestea pensionarei care contribuie la cea mai mare enciclopedie online din lume

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @stefamerpik
FOTO: Freepik @stefamerpik

Jirina Kadnerova, o bibliotecară pensionară sfidează stereotipurile, devenind o contributoare dedicată a platformei Wikipedia.

Imaginea unui pensionar fragil de 80 de ani nu se potrivește cu stereotipul autorului ”tocilar” al enciclopediei online Wikipedia. Însă Jirina Kadnerova este o contributoare dedicată, demonstrând că pasiunea pentru cunoaștere nu are vârstă, relatează AFP

Într-o duminică însorită, Kadnerova, fostă bibliotecară și bibliografă, fotografiază cu telefonul mobil în satul Sobehrdy, la sud de Praga. Ea adună materiale pentru următorul său articol despre biserica protestantă locală, explorând clădirea cu curiozitate și discutând cu localnicii care ies de la slujba de dimineață. După pensionarea ca director al unei biblioteci științifice, Kadnerova nu a devenit o pensionară tipică - o etichetă pe care susține că o urăște. În schimb, a început să participe la cursuri universitare, a ocupat un post de bibliograf la Academia Cehă de Științe și lucrează ocazional ca ghid turistic.

Profilul ei e departe de media editorilor Wikipedia cehi, pe care Klara Joklova, director executiv la unitatea cehă a Fundației Wikimedia, îi descrie drept "bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, cu background tehnologic". Jirina Kadnerova nu se încadrează în niciunul din aceste aspecte. Wikipedia atrage peste un miliard de utilizatori în fiecare lună, oferind peste 62 de milioane de articole în peste 300 de limbi.

Ea scrie articole pentru enciclopedia open-source de când a participat la un curs de instruire a persoanelor vârstnice, în cadrul proiectului "Seniorii scriu Wikipedia", o inițiativă cehă lansată în 2013.

"Desigur, am folosit Wikipedia mulți ani, pentru că bibliotecarii lucrează cu ea, dar nu m-am gândit niciodată că aș vrea să contribui", a declarat ea

Acum șapte ani, nepotul ei i-a sugerat să contribuie la Wikipedia.

"Mi-a spus că am o expertiză decentă, că pot să formulez bine, că am scris câteva lucruri și, mai ales, că mă pot descurca în baze de date și cataloage."

Primul ei articol s-a axat pe o biserică gotică din micul oraș de sud unde este ghid turistic, una dintre cele aproximativ 100 de articole axate în principal pe situri istorice pe care le-a publicat de atunci. De asemenea, a editat peste 1.500 de articole existente, adăugând adesea informații despre bibliotecile din regiunea din jurul orașului natal, Praga.

Wikipedia cehă are peste jumătate de milion de articole și înregistrează aproximativ 600 de contributori regulați și mii de contributori ocazionali - inclusiv un grup mereu în creștere de seniori cehi.

Conducând un atelier la un centru pentru seniori din Praga, studentul universitar Jan Mysak a declarat că editorii în vârstă sunt "un grup promițător".

"În primul rând, au timp", a spus el pentru AFP, după ce a ghidat-o pe Jirina Kadnerova prin tehnicile de inserare a unui infobox într-un articol.

"Dar au și experiență de viață și știu despre ce vor să scrie", a adăugat el.

Până în prezent, aproximativ 700 de persoane au absolvit cursurile gratuite pentru seniori, potrivit Fundației non-profit Wikimedia care gestionează enciclopedia.

Pasionată de turism, Kadnerova se bucură de oportunitatea de a călători în afara Pragăi și de a învăța lucruri noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel