Wikileaks: Documente confidențiale ale SUA, după victoria lui Ponta în PSD: Nu împărtășește antipatia lui Antonescu pentru Băsescu. Va colabora cu PDL
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ponta iliescu dece
ponta iliescu dece

Organizația Wikileaks a făcut astăzi publice 1,7 milioane de documente clasificate aparținând SUA, printre acestea numărându-se și corespondențe ale diplomaților americani la București. În 2010, adjunctul șefului misiunii diplomatice SUA în România relata într-o comunicare clasificată victoria lui Victor Ponta la alegerile din PSD. Câștigarea șefiei partidului de către Ponta era descrisă drept revenirea lui Adrian Năstase și răzbunarea lui Ion Iliescu împotriva lui Mircea Geoană.

Diplomatul american Guthrie Corn scria atunci că PSD și-ar putea schimba viziunea asupra alianțelor strategice cu celelalte partide. Noul șef al PSD era crezut că va ajunge să coopereze cu PDL, din moment ce nu împărtășește aceeași antipatie instinctivă față de Traian Băsescu, precum liberalul Crin Antonescu.

”Dependența lui Ponta față de vechea gardă, tinerețea sa, legăturile cu Năstase, și provocarea de a se acomoda multiplelor interese de grup din PSD nu lasă să se întrevadă vreo reformă reală în PSD. Victoria lui poate fi considerată revenirea lui Năstase și cu siguranță răzbunarea lui Iliescu asupra lui Geoană. Este prea devreme pentru a decide dacă alegerea lui Ponta reprezintă un nou început pentru PSD sau un nouă etapă pentru aceleași jocuri ale cuplului Năstase-Iliescu.

Nu ne așteptăm că alianțele strategice ale partidului să se schimbe curând, dar s-ar putea să se remarce o schimbare față de PDL și PNL. Ponta nu împărtășește antipatia instinctivă a liderului Crin Antonescu față de președintele Băsescu, ceea ce înseamnă că e posibil să colaboreze cu PDL la nevoie. Mai mult, tinerețea lui Ponta este o provocare pentru Antonescu, 50 de ani, care s-a autoproclamat până acum drept candidatul cel tânăr”, scria diplomatul american pe 22 februarie 2010, într-un document catalogat drept clasificat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel