Weekend de foc în România. Elena Mateescu (ANM): Temperaturile resimțite, peste 42 de grade Celsius
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre cum va fi vremea în acest final de săptămână.

”Ieri am consemnat 39 de grade Celsius la Alexandria, Giugiu, Zimnicea, Urziceni și București - Filaret. Și nu în ultimul rând, la 57 de stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 20 iunie de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, dintre care trei sunt recorduri lunare. La acest sfârșit de săptămână, mai ales mâine și duminică, vorbim de avertizarea meteorologică de Cod roșu.

Este cea mai timpurie avertizare emisă de Administrația Națională de Meteorologie (n.r. ANM), de acest fel, comparativ cu 2021, la mică distanță, respectiv în 24 și 25 iunie, dar pentru partea de vest, nord-vest a țării. Iată că acum este pentru sudul țării.

Vorbim, pentru ziua de sâmbătă, de județele Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș, iar duminică, opt județe, inclusiv Capitala, și anume, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Municipiul București.

Ne așteptăm să înregistrăm temperaturi de 38-39 de grade Celsius, în restul zonelor aflate sub incidența Codului portocaliu și galben, respectiv valori de până la 37 de grade Celsius, chiar 33 de grade pentru Codul galben”, declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Temperatura resimțită, peste 42 de grade Celsius

”Noaptea va fi și ea tropicală, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade celsius, în același timp, indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, luând în considerare valorile de peste 80 de unități, chiar și 83 de unități. Ieri am înregistrat 83 de unități, iar temperaturile resimțite, mai ales sâmbătă și duminică, cu siguranță în sudul vor atinge și chiar vor depăși 42 de grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.

În ceea ce privește vremea de pe Litoral, în mini-vacanța de Rusalii, directorul ANM a afirmat că ne așteptăm la ”o vreme caldă, frumoasă. Cu siguranță vom vorbi și la mare de temperaturi apropiate de 30 de grade Celsius. Atenție, sigur că da, privind expunerea la soare în intervalul orar pentru care medicii recomandă o mare atenție în acest sens”, a conchis directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel