Vremea în septembrie. Anunțul făcut de Elena Mateescu. Unde scad temperaturile și unde plouă miercuri și joi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Elena Mateescu, directorul general al ANM, a spus cum va fi vremea în zilele următoare, dar și la începutul primei luni de toamnă.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a intervenit, marți după-amiază, la postul de televiziune Antena 3 CNN, unde a spus cum va fi vremea în următoarele zile, dar și la începutul lunii septembrie.

„Și debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci.

Finalul verii 2024 va fi caracterizat în continuare de o vreme deosebit de caldă, având în vedere persistența valului de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat.

Vremea în zilele următoare

Temperaturile rămân în continuare ridicate, cel puțin pentru partea de vest și sud a țării, acolo unde se vor situa frecvent la peste 35 - 37°C. Și dacă mâine contăm pe valori de 31 - 37° la scara întregii țări, joi va fi o ușoară scădere a valorilor de temperaturi, în special în Maramureș, estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Doar în Muntenia și în vestul Dobrogei posibil 37-38°C.

Vineri de asemenea cel mult 28 - 34° în cea mai mare parte a țării. Mai ridicate valori de temperaturi în Muntenia, sudul Olteniei și al Moldovei, dar și în vestul Dobrogei, între 35-37°C.

De sâmbătă, temperaturile vor crește din nou și vom vorbi din nou de valori de 30-38°C. Vorbim însă și de fenomene de instabilitate miercuri și joi, mai ales în zona montană și în zonele de deal, la nivel local și în zonele centrale, vestice, nordice ale țării, unde aversele vor putea cumula valori de 15-25l/m², izolat peste 30-35l/m², vijelii și posibil căderi de grindină”, a precizat Elena Mateescu.

Cod Roșu de caniculă

Precizăm că ANM a emis pentru ziua de astăzi, 20 august, un Cod Roșu de caniculă, anunțând că în județele Arad și Bihor valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în jurul a 38 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele, de 18...23 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

Totodată, un Cod Portocaliu de caniculă este valabil pentru nordul Banatului și al Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei. Valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. În nordul Banatului și al Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 36...38 de grade și minimele de 18...23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

Sudul Banatului, nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, Dobrogea continentală, estul și sud-estul Transilvaniei se află sub avertizare de Cod Galben de caniculă. În aceste zone, valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel