Data actualizării:
Data publicării:

Vremea extremă din 2023, în imagini REUTERS: Anul acesta a fost deosebit de greu. Oamenii de știință avertizează că va fi și mai rău - GALERIE FOTO

Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Vremea extremă a apărut frecvent în titluri în 2023. Seceta a secat lacurile, căldura record a declanșat incendii, ploile au transformat străzile în râuri, iar furtunile mortale au distrus orașe întregi, arată Reuters. 

La începutul anului 2023, California a cunoscut o iarnă neobișnuit de umedă, cu zăpadă, provocând alunecări de noroi care au lăsat unele case în echilibru precar pe stânci, în timp ce în emisfera sudică temperaturile arzătoare au stârnit incendii în Chile.

Pe măsură ce vara se învârtea în emisfera nordică, mari părți ale Europei și Statelor Unite s-au înăbușit sub valuri de căldură intense care au contribuit la mai multe incendii de vegetație. Cel mai sever sezon al incendiilor de vegetație din Canada a trimis fumul să se extindă în zone de pătură ale SUA în ceață, în timp ce Grecia a suferit cel mai dificil an climatic din istoria înregistrată, deoarece incendiile au fost urmate în septembrie de distrugerea furtunii Daniel.

În septembrie, octombrie și noiembrie, furtunile au provocat și inundații în Mexic și Europa de Vest, în timp ce inundațiile au ucis mii de oameni în Libia. Pe de altă parte, secetele record au făcut ca nivelul apei lacurilor și râurilor să scadă, inclusiv în pădurea tropicală amazoniană.

Oamenii de știință spun că aceste tipuri de evenimente meteorologice extreme vor deveni mai frecvente și mai severe pe măsură ce Pământul se încălzește.

Anul acesta a fost deosebit de greu din cauza schimbărilor climatice induse de om, combinate cu apariția modelului climatic natural El Nino, care încălzește apele Oceanului Pacific.

În noiembrie, oamenii de știință au spus că 2023 este de așteptat să fie cel mai cald an înregistrat, iar în decembrie diplomații climatici s-au întâlnit la Dubai la COP28 pentru a reduce emisiile și a pune capăt încălzirii.

Iată o selecție de fotografii Reuters care arată extremele unui climat în schimbare și efectul acestuia asupra oamenilor, animalelor și peisajului.

REUTERS/Claudia Morales. Imaginea arată scăderea nivelului lacului Titicaca, cel mai mare bazin de apă dulce din America Latină, 26 octombrie 2023. 

REUTERS/Alkis Konstantinidis. Voluntarii dau apă unei oi salvate dintr-o fermă în flăcări, în timp ce un incendiu izbucnește în satul Hasia, lângă Atena, Grecia, 22 august 2023.

REUTERS/Alexandros Avramidis. Flăcări și fum se ridică în timpul unui incendiu din Parcul Național Dadia din regiunea Evros, Grecia, 1 septembrie 2023. 

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel