Vrei să fii cetățean TURC? S-a majorat suma de INVESTIT
Guvernul Turciei a majorat suma minimă pe care străinii trebuie să o investească în achiziţionarea de proprietăţi imobiliare pentru a primi cetăţenia turcă.
Suma s-a majorat de la 250.000 până la 400.000 de dolari, pe fondul creşterii explozive a preţului locuinţelor în Turcia, informează Bloomberg. Banii trebuie depuşi într-o bancă turcească, care la rândul său va vinde dolari către Banca Centrală a Turciei în schimbul lirelor.
Autorităţile de la Ankara au introdus o schemă de tip cetăţenie pentru case în anul 2017. Un an mai târziu suma minimă pe care străinii trebuiau să o investească în imobiliare în schimbul cetăţeniei a fost redusă, de la un milion de dolari la 250.000 de dolari, în încercarea de a atrage şi mai multe investiţii străine, scrie Agerpres.
Preţul locuinţelor în Turcia a crescut cu aproape 100%
În ultimul an însă preţul locuinţelor în Turcia a crescut cu aproape 100%. Dezvoltatorii imobiliari dau vina pe creşterea costurilor cu imputurile, deprecierea lirei şi oferta limitată de locuinţe pentru această creştere explozivă a preţurilor.
Noua majorare a sumei minime ar urma să se aplice din data de 13 iunie, a spus Ali Kemal Gurdal, care conduce o companie de construcţii în provincia Antalya şi se concentrează pe clienţii străini. "În ultimele luni am văzut o creştere semnificativă a interesului, în special din partea ruşilor şi ucrainenilor", a spus Ali Kemal Gurdal. Potrivit acestuia, băncile turceşti au început să deschidă conturi în ruble, ceea ce a impulsionat vânzările. Însă şi alte state, precum Emiratele Arabe Unite, au înregistrat o creştere a achiziţiilor de proprietăţi imobiliare de către ruşi, în condiţiile în care avuţia lor este ameninţată de sancţiunile impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Achiziţionarea de locuinţe în Turcia, în creştere cu 45%
În primul trimestru al acestui an, cetăţenii străini au achiziţionat 14.344 de locuinţe în Turcia, în creştere cu 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cumpărătorii din Iran, Irak şi Turcia au ocupat primele trei poziţii.
Luna trecută un grup de parlamentari din opoziţie au depus o moţiune în parlament în care au cerut interzicerea vânzării de proprietăţi imobiliare către străini, cel puţin temporar. Mehmet Guzelmansur, unul dintre parlamentarii care au semnat moţiunea, a declarat că aceste tranzacţii alimentează tendinţa de creştere a preţului locuinţelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News