Vrei o casă în România? Trebuie să plătești doar 130 lei
Imaginile cu inundațiile din Galați și Vaslui n-ar trebui să mire pe nimeni. Ar trebui să fie o știre banală.
VEZI ȘI: Primarii din localitățile inundate intră la mită electorală sau la abuz în serviciu?
De ce? Pentru că, de exemplu, comuna Pechea este lovită sistematic de inundații! Sunt deja grețoase imaginile cu politicienii care merg, în precampanie electorală, cu cizme și pelerine, să salveze oamenii de sub ape. Și să le facă case. Desigur, tot în locurile acelea inundabile. Deci nu vorbim despre o situație excepțională, nu vorbim despre blocuri luate de ape în București. Nu. Vorbim despre comune care au mai fost inundate. Oamenilor le-au mai fost luate casele. Dar, ca de fiecare dată, Guvernul a venit, a dat bani, le-a făcut oamenilor case și situația a revenit.
Domnilor guvernanți, în loc să le dați oamenilor pește, mai bine le-ați da o undiță ca să-i învățați să pescuiască! 80% din locuințele din Galați nu au asigurare. PAID ar fi avut fonduri pentru a răspunde tuturor cererilor de despăgubire rezultate în urma acestor inundații. Doar că omul a considerat să facă orice altceva cu... 130 de lei, adică... vreo patru pachete de țigări! Și o bere. Aceasta este suma anuală pentru clădirile construite din materiale durabile și 50 de lei pentru locuințele din chirpici sau paiantă. Suma maximă asigurată prin polița PAD este de 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe, respectiv 50.000 pentru cea de-a doua.
Să nu mai vorbim despre asigurarea facultativă care este tot câteva sute de lei... Dar nu ne pasă. Nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău, că doar mergem la biserică. Uite că nenorocirile se pot întâmpla chiar și Înălțarea Sfintei Cruci. Ideea este că Dumnezeu nu stă să ne apere de inundații, însă PAID (Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale) poate face ceva în acest sens.
N-am văzut campanii masive ale Guvernului despre polițele de asigurare. Nu înțeleg de ce nu vrem să educăm oamenii. Pentru voturi... probabil. E mai ușor să ții minte că a venit politicianul X și ți-a făcut o casă pe care, este adevărat, ți-a luat-o următoarea inundație. Dar ce contează? Vine guvernarea următoare și iar ți se face o casă.
În Pechea sunt peste 5.000 de case afectate. Guvernanții promit că le vor reface pe toate... De ce ai reface casele în comune care se inundă sistematic? Îmi dă cu virgulă. Dar da, probabil este o chestiune aducătoare de voturi. Doar că mai este ceva: Guvernanții nu dau din buzunarele lor... să le facă oamenilor case. Tot banii dumneavoastră sunt...
Și de ce ai reconstrui casele în aceleași locuri? Cum te aperi de următoarea inundație? Cu semnul crucii nu mai este suficient.
Vorbim totuși despre comune care se inundă sistematic... Și oamenii rămân acolo. Și nu fac nici polițe de asigurare. Nu există asta cu „nu am bani”. De 130 lei pentru o asigurare faci rost inclusiv din ajutorul social.
Și cea mai amplă campanie pentru asigurările la casă ar trebui să înceapă acum. Cu imaginile din Galați și Vaslui de la inundații. N-ai nevoie de artificii, de bani grei băgați în campanii. Sunt suficiente imaginile cu casele luate de ape și porcii și câinii care plutesc.
Închei cu un banc, dar care nu prea pare banc dacă ne uităm la anul 2024:
Un sat din Moldova este inundat de ape. Un om se urcă pe acoperișul casei pentru a scăpa de apă. După 30 de minute, apa s-a făcut de doi metri. Văzându-l, echipele de salvare trimit o barcă pentru a-l salva.
-Domnule, săriți în barcă repede!
-Nu! Nu o să pățesc nimic, mă apară Dumnezeu.
După încă 30 minute, apa are doi metri și jumătate, iar salvatorii trimit un elicopter.
-Domnule, urcați-vă în elicopter! Dacă nu, o să vă înecați!
-Nu! Rămân aici, mă apară Dumnezeu.
Peste cinci minute, omul este luat de ape. Acesta ajunge în Rai și se întâlnește cu Dumnezeu.
-Doamne, de ce m-ai lăsat? Eu care toată ziua merg la biserică și țin post...
-Măi, omule, știu că ești credincios, dar cum nu te-am ajutat? Ți-am trimis barcă, elicopter. Ce mai voiai?
Acest articol NU este despre oamenii afectați de inundații, ci despre guvernanții care nu fac mai nimic pentru a investi în educație. Pentru că a da 130 lei anual pentru a-ți asigura casa este doar chestiune de educație și nimic mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News