Vrancea: Primarul municipiului Focşani: Oraşul riscă să rămână fără transport public din cauza consilierilor liberali
Municipiul Focşani riscă să rămână fără transport public, după ce liberalii s-au opus, joi, în şedinţa de consiliu local, încheierii unui protocol între administraţia locală şi societatea de transport local, necesar şi pentru atragerea unor fonduri europene în valoare de peste 73 de milioane de lei, potrivit primarului Cristi Misăilă.
"Astăzi ni s-a comunicat că a fost inclus în etapa precontractuală proiectul de 'Resistematizare a infrastructurii de transport la nivelul municipiului Focşani în vederea creşterii atractivităţii şi accesibilităţii deplasării cu transportul public, cu bicicleta şi pietonal', proiect care valorează 73.741.000 lei. Primăria municipiului Focşani va trebui să transmită mai multe documente obligatorii pentru a semna contractul de finanţare. Unul din documentele obligatorii la contractul de finanţare este (...) contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport de călători cu operatorul de transport public.
Astăzi, am venit în faţa Consiliului Local cu un proiect pentru a aviza documentaţia de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului public local de călători, prin asociaţia Metropolitan Trans. Consilierii PNL nu au votat acest proiect pentru simplu fapt că nu se adresează strict cetăţenilor din municipiul Focşani', a declarat Cristi Misăilă. El spune că în lipsa acestui protocol între primărie şi societatea de transport, focşănenii vor rămâne fără transport public de la 1 august. 'Indiferent dacă vom accesa sau nu aceste fonduri europene, vom mai avea o problemă esenţială. De la 1 august 2019 nu vom mai putea avea transport public în municipiul Focşani. Mă întreb cum va mai sigura servicii de transport doar în municipiul Focşani, dacă nu există acest contract de delegare a gestiunii', a spus primarul.
Localităţile limitrofe municipiului Focşani, Goleşti, Milcovul, Răstoaca, Cîmpineanca, Vânători, Gologanu, s-au unit anul trecut într-o asociaţie intracomunitară, Metropolitan Trans, pentru a beneficia de serviciile operatorului de transport public din Focşani, în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliului Local al Municipiului Focşani. Potrivit primarului, obiecţiile consilierilor liberali sunt doar de natură politică, pentru că foarte mulţi cetăţeni din localităţile învecinate Focşaniului muncesc sau îşi aduc copiii la şcoală în oraş.
'Nu cred că în municipiul Focşani nu vin să muncească, nu vin să-şi aducă copiii la şcoală şi cetăţeni din comunele membre ale acestei asociaţii. Stau şi mă întreb când vom putea să trecem peste aceste bariere politicianiste şi să facem ceva constructiv pentru aceşti oameni. Ne batem cu pumnul în piept că vom merge în faţa Uniunii Europene şi vom atrage fonduri europene pentru diverse obiective. (...) Dar iată că acum avem aceşti bani, trebuie doar să-i alocăm. Şi cum îi alocăm dacă ne opunem unor documente solicitate de Autoritatea de Management POR, pentru simplul fapt că nu se adresează doar municipiului Focşani?', a opinat Misăilă. Municipiul Focşani a depus spre finanţare în ultimul an mai multe proiecte conexe care vizează resistematizarea şi modernizarea infrastructurii rutiere a municipiului, transportului public, cu bicicleta sau pietonal, care presupune, printre altele, crearea de sensuri unice pe principalele artere ale municipiului, semaforizarea intersecţiilor, monitorizare video în toate intersecţiile, centru de comandă şi control integrat al traficului, reţele de comunicaţie prin fibră optică, reînnoirea parcului auto cu mijloace de transport electrice etc. Potrivit municipalităţii, cele cinci proiecte, care însumează peste 43 de milioane de euro, au ca scop scăderea gradului de poluare din municipiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News