Votca va avea muzeu. Inaugurare în Polonia
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Polonia, o ţară renumită pe plan mondial pentru votca pe care o produce, va inaugura în curând primul său muzeu dedicat acestei băuturi naţionale, ce va fi construit în oraşul Varşovia, informează AFP. 

Amenajat în interiorul unei clădiri din cărămizi roşii, în care a funcţionat fosta distilerie Koneser, înfiinţată în secolul al XIX-lea şi dezafectată de 30 de ani, noul muzeu se află în centrul unui fost cartier muncitoresc, denumit Praga, care reprezintă o zonă a Varşoviei ce a fost inclusă într-un program de restaurare. 

"Muzeul nostru este un omagiu adus istoriei producţiei de votcă din Polonia, o istorie ce are o vechime de peste 500 de ani", a declarat Andrzej Szumowski, preşedintele fundaţiei Polska Wodka, care afirmă că noul proiect reprezintă "primul muzeu al votcii poloneze de pe Terra". 

Produs înregistrat 

După intrarea Poloniei în Uniunea Europeană în 2004, lucrurile au devenit clare pentru puriştii de pe malurile Vistulei, inclusiv pe plan juridic: denumirea "votcă poloneză" poate fi atribuită doar unei băuturi care este fabricată pe pământ polonez, din cartofi şi din diverse tipuri locale de grâu, potrivit unor reţete tradiţionale şi unor norme locale. 

"Polonia este leagănul votcii. Am învăţat să stăpânim meşteşugul distilării în alambic, care ne-a fost adus din Vest (...) Abia după 100 de ani votca a ajuns în Rusia", a subliniat Andrzej Szumowski, care a redeschis astfel eterna polemică pe care Polonia o duce cu marele ei vecin de la Est în legătură cu originile acestei băuturi alcoolice. 

Cum va arăta muzeul 

Prin intermediul a cinci spaţii, amenajate în foste ateliere, ale căror podele sunt acoperite cu doage provenind de la foste butoaie cu votcă, vizitatorii sunt invitaţi să participe la o călătorie interactivă în timp: din epoca alchimiştilor şi a vracilor, trecând prin ferme şi hanuri şi până la epoca industrializării, comunism şi timpurile moderne, fiecare dintre aceste perioade având modalităţi specifice pentru a crea, a produce şi a consuma votcă. 

Noul muzeu, al cărui design a fost creat de un cabinet de arhitectură, care a realizat alte două muzee simbol din Varşovia - Muzeul de Istorie a Evreilor din Polonia şi Muzeul Insurecţiei din Varşovia -, va fi deschis în fiecare zi lucrătoare, începând de marţi. 

În preţul biletului, care costă aproximativ 10 euro, sunt incluse şi degustări ale sortimentelor de votcă prezentate. Persoanele cu vârste de până la 18 ani pot să viziteze muzeul doar dacă sunt însoţite de adulţi, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel