Data publicării:

VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR

Autor: D.C. | Categorie: Politica
WhatsApp
VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR
VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR

Este corectă decizia privind votul din diaspora? Sau e discriminare? Poate fi atacată? Ce spune avocatul Lucian Bolcaș pentru DCNews .  

Votul în străinătate se va desfășura pe parcursul a trei zile. În țară, va rămâne o zi. Este corect ca românii ce continuă să trăiască și să muncească în țara lor să voteze doar o zi, iar cei care au plecat în străinătate să voteze trei zile? Este corect ca în România, secțiile de votare să se închidă la ora 21:00, iar în străinătate să se mai poate vota și după ora 21:00? Avocatul Lucian Bolcaș a răspuns la aceste întrebări ce ar putea duce la nemulțumiri ale românilor din țară. 

”Ar putea fi atacată legea, însă e discutabil ce va decide CCR, pentru că se consideră discriminare doar în interiorul unei categorii, adică doar dacă ai condiții egale. În cazul celor din diaspora, se poate invoca faptul că n-au condiții similare cu românii din țară, ce beneficiază de centre de votare aproape de domiciile lor, în timp ce, în diaspora, românii pot merge și câteva zeci de kilometri pentru a vota.” a spus avocatul Lucian Bolcaș, pentru DCNews, care consideră că această lege nu ar putea fi blocată pe motive de constituționalitate. 

Pe de altă parte, cine o poate ataca la CCR?

Dacă ar face-o Avocatului Poporului, ar fi un bun motiv emoțional pentru ca românii din diaspora să voteze împotriva PSD-ALDE. Klaus Iohannis, care se bazează și pe voturile diasporei la viitoarele alegeri prezidențiale, nu ar face-o. Ar mai putea ataca legea la CCR, înainte de promulgare, Guvernul, președinții celor două Camere, însă nu este o variantă plauzibilă în condițiile în care această lege trece de Parlament cu voturile majorității parlamentare, iar coaliția de guvernare PSD-ALDE, care are majoritate, este cea care a dat Guvernul. Ar mai putea ataca legea ÎCCJ, dar nu sunt motive legate de justiție. Totodată, poate fi atacată de 50 de deputați sau cel puțin 25 de senatori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel