Data publicării:

Vosganian: Cea mai tristă consecință a votului uninominal e decăderea umană

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
vosganian
vosganian

Liberalul Varujan Vosganian susține, într-o postare pe blogul personal, că partidele politice au acceptat votul uninominal în urma uriașei presiuni a opiniei publice și a presei, însă în urma analizei sale reiese că acesta a contribuit la ,,degradarea” vieţii politice, în condițiile în care lupta electorală s-a scumpit teribil și mita a căpătat proporţii considerabile, iar cea mai tristă consecință a acestuia este ,,decăderea umană”.

"Votul uninominal, în loc să aducă o îmbunătăţire a vieţii noastre politice, a contribuit la degradarea acesteia. Nicidând nu am fost martori ai trădărilor de tot felul, al negoţului pentru obţinerea de candidaturi şi pentru obţinerea de voturi ca in ultimii patru ani. Nu cred că exagerez spunând că, faţă de listele iniţiale, validate în Parlament, cel puţin 80 de parlamentari s-au mutat de colo-colo, de la un partid la altul, ba chiar, uneori, cu dus-întors. Partidele politice au acceptat votul uninominal în urma uriaşei presiuni a opiniei publice, a ferventelor campanii de presă. De fapt, nici clasa politică şi nici alegătorii nu erau pregătiţi pentru votul uninominal. Unii spun că varianta de vot uninominal aleasă e de vină. Cealaltă formulă, în care câştigătorul ia totul, a fost respinsă de Curtea Constituţională. Vă imaginaţi că, într-o astfel de variantă, USL ar fi câştigat, fără nicio problemă, peste 80% din mandate, UDMR s-ar fi înjumătăţit, ARD abia ar fi încropit grupuri parlamentare, iar partidul DD ar fi fost pe nicăieri", a scris Varujan Vosganian, duminică pe blog.

În opinia liberalului, o consecință tristă a votului uninominal este faptul că a "scumpit teribil lupta electorală", comparativ cu celelelate campanii, întrucât, acum, fiecare candidat e în fruntea listei, ceea ce necesită cheltuieli suplimentare de imagine. "Mita electorală, prin personalizarea candidaţilor, a căpătat proporţii considerabile şi s-a diversificat până la hilar. Candidatul nu livrează alegătorilor idei şi modele de comportament, ci saltele, treninguri, ceasuri electronice din plastic, fesuri, fulare, mănuşi, şorţuri pentru gospodine, genţi cu rechizite, pantofi, bocanci de iarnă (stângul înainte de alegeri şi dreptul după, numai în caz de căştig, altminteri alegătorul rămâne doar cu ţopăiala), godaci, curcani, pui zburaţi, peşte, ulei, zahăr, orez (vestitul UZO), pelerinaje la mănăstiri etc.etc" notează liberalul, precizând că "tejghelele electorale sunt ticsite cu marfă", iar "negoţul electoral este exceptat de la plata TVA".

Potrivit liberalului, "cea mai tristă” consecinţă a votului uninominal este însă ,,decăderea umană”. ,,Cea mai tristă consecinţă a votului uninominal este decăderea umană. Candidaţii nu sunt, adesea, printre liderii politicii locale. Unii dintre ei ajung, prin mecanismul votului, din întâmplare în Parlament. Neavând o carieră politică nici în spate, nici înainte, obiectivul lor este acela de a-şi maximiza mandatul. Ceea ce presupune, obligatoriu, situarea de partea puterii”, a punctat liberalul.

 Vosganian mai susține că, astfel, ,,Parlamentul se transformă într-un fel de jgheab care se apleacă spre guvernare şi mulţi parlamentari se lasă să curgă, prin ţevăria ademenelilor ori a şantajelor, de la deal la vale. Ca să nu mai vorbim de momentul alcătuirii listelor, când cei care nu mai au loc undeva, se mută în altă parte, ca la cinematograf când, după începerea spectacolului, altcineva ţi-a ocupat locul şi te aşezi unde găseşti liber”, a completat vicepreşedintele PNL, dezamăgit de mulți colegi ai săi, care au acționat astfel.

,,Am trăit în aceşti ultimi ani multe decepţii. Am să mă refer doar la una dintre ele. Senatorul de Teleorman, Romeo Nicoară, este un om tânăr, cu farmec. Este un produs politic al PNL, de a cărui destoinicie şi loialitate nu se îndoia nimeni. (…) Întâmplarea a făcut ca în anul 2008, intrarea lui să fie o surpriză, chiar şi pentru el însuşi. Filiala Teleorman, unde a fost acceptat mai mult din politeţe faţă de centru, nu l-a integrat, el însuşi nu a avut puterea să se impună, astfel încât filiala, în situaţia în care mai toate candidaturile deveneau eligibile, nu l-a mai dorit (…) În momentul care alţi colegi de-ai noştri ameninţau cu plecarea din partid dacă nu se găseşte o soluţie pentru dânşii, Romeo Nicoară a declarat că, indiferent ce se va întâmpla, el nu va părăsi PNL. L-am lăudat pentru asta în faţa grupurilor parlamentare. Ce să vezi? La depunerea candidaturilor l-am găsit pe Romeo Nicoară pe listele PP-DD!”, a relatat el.

Analizând zecile de cazuri asemeni lui Nicoară, Vosganian crede că "pentru unii, Parlamentul e un mod de supravieţuire. Alţii sunt orbiţi de dorinţa de a se răzbuna pe cei care i-au ignorat. Alţii, pur şi simplu, cred că partidul e ca un fel de fabrică, dacă nu-ţi măreşte salariul sau intri, pentru o perioadă, în somaj tehnic, îţi cauţi serviciu în altă parte".

Vicepreședintele liberalilor constată cu amărăciune, că "de această boală a transhumanţelor peste munţii golaşi ai rătăcirilor de tot felul se contaminează şi tânăra generaţie politică. Oamenii nu mai intră în politică din convingere. Nu mai ştim care sunt unii şi care sunt alţii. Intrăm într-o învălmăşire care, cum se vede, degenerează în devălmăşie", a conchis Varujan Vosganian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel