Data publicării:
Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul. Blinken: Sancțiunile petroliere împotriva Rusiei nu sunt scoase din discuție
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri că Uniunea Europeană este pregătită să adopte 'noi sancţiune dure' dacă preşedintele rus Vladimir Putin 'nu opreşte războiul pe care l-a declanşat' în Ucraina, informează AFP şi DPA.
'Suntem hotărâţi, suntem decişi, suntem uniţi', a declarat ea la Bruxelles, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Uniunea Europeană este hotărâtă să îl facă pe preşedintele rus Vladimir Putin 'să plătească un preţ', a subliniat ea.
Ursula von der Leyen a mai spus că sancţiunile masive împotriva Rusiei au fost posibile datorită unei cooperări strânse cu SUA. 'Cooperarea UE-SUA este baza acestui răspuns eficient', a afirmat şefa Comisiei Europene, adăugând că multe ţări s-au aliniat apoi la aceste măsuri pentru a sancţiona Rusia.
La rândul său, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a declarat că SUA şi UE trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei pentru a o face să oprească războiul din Ucraina.
'Din păcate, este posibil ca acest conflict din Ucraina să nu se termine imediat. Este tragic, este oribil. Trebuie să menţinem presiunea asupra Rusiei până când se opreşte, până când se termină războiul', a afirmat el după o reuniune cu omologii săi din NATO şi mai multe întâlniri cu liderii UE.
Blinken, la Bruxelles: Sancțiunile petroliere împotriva Rusiei „nu sunt scoase din discuție”
Întrebat de BBC dacă SUA iau în considerare sancțiuni energetice împotriva Rusiei, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că "nimic nu este exclus".
Blinken a adăugat că nu este în interesul SUA să reducă aprovizionarea globală cu energie, deoarece acest lucru ar face ca prețul petrolului să crească vertiginos.
Antony Blinken, aflat la Bruxelles, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor după declarații.
În schimb, "avem un interes puternic în degradarea energiei rusești" și în reducerea dependenței de energia rusă pe termen lung, a spus Blinken.
Întrebat cât timp va dura acest lucru, în condițiile în care rachetele rusești cad asupra Ucrainei, el a spus: "Nu am de gând să avansez un termen", notează Mediafax.
Citește și Ucraina se va alătura centrului de apărare cibernetică al NATO ca „participant contributiv“
Ucraina se va alătura Centrului de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă (CCDCOE).
Ucraina se va alătura Centrului de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă (CCDCOE) al NATO ca „participant contributiv”, a declarat instituția de cercetare militară acreditată de NATO într-un comunicat.
„Ucraina ar putea aduce cunoștințe valoroase despre mai mulți adversari din domeniul cibernetic pentru a fi utilizate pentru cercetare, exerciții și antrenament”, a declarat directorul CCDCOE, colonelul Jaak Tarien, într-o declarație pe site-ul CCDCOE, srie AlJazeera. Vezi știrea inițială aici!
Scholz a vorbit cu Putin. Liderul de Kremlin a anunţat o nouă rundă de negocieri cu Kievul
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat prin telefon, vineri, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre conflictul militar din Ucraina, iar liderul de la Kremlin l-a anunţat că urmează o nouă rundă de negocieri cu Kievul şi au stabilit să menţină contactele.
"Cancelarul Olaf Scholz a discutat telefonic, vinerea aceasta, cu preşedintele rus, Vladimir Putin. În conversaţia de aproximativ o oră, cei doi lideri au făcut un schimb de puncte de vedere pe subiecte de dispută. Cancelarul s-a declarat preocupat în legătură cu informaţiile şi imaginile grave care vin de zile întregi din Ucraina. A cerut Rusiei să oprească imediat operaţiunile militare şi să permită accesul organizaţiilor umanitare", anunţă Guvernul de la Berlin într-un comunicat postat pe site-ul propriu citat de Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News