Data publicării:

Volodimir Zelenski vine în România, pentru prima dată de la începutul războiului. Bogdan Chirieac: Sunt chestiuni disperate

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
captură video
captură video
Vizita lui Volodimir Zelenski în România anunțată pentru săptămâna viitoare întărește relațiile României cu Ucraina în vreme de restriște.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va deplasa săptămâna viitoare, pe 10 octombrie, la București, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au mai avut o întâlnire bilaterală, pe 20 septembrie, cu ocazia participării la adunarea ONU de la New York. Atunci, Iohannis i-a transmis că „România nu-şi va abandona partenerii cei mai vulnerabili”, făcând referire la tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul României.

Care este semnalul

"Mesajul pe care îl dă președintele Zelenski este de sprijin cu orice preț acordat de România. După ce s-a întâmplat în SUA când a dorit să vorbească din nou în fața Congresului American și parlamentari americani sau foști congressmani s-au opus punându-i întrebări ca - vă rog să explicați ce ați făcut până acum, că sunt multe scandaluri de corupție și ce se întâmplă cu contraofensiva ucraineană. Nu a apucat să vorbească, i-au refuzat acest lucru. Acum, în finanțarea asta pe 45 de zile pentru administrația americană s-a ajuns la un acord pentru care Kevin McCarthy, președintele Camerei, a fost și schimbat din funcție nu a mai fost trecut ajutorul pentru Ucraina. Știți situația în Europa, ce face Ungaria unde Viktor Orban e agentul oficial al lui Putin în UE și NATO, ce face Nehammer în Austria, în Slovacia Robert Fico a spus că oprește ajutorul... Polonia are mari probleme, sunt și alegeri în curând și s-au supărat foarte tare pe reacția ucraineană. Dar 85% din cerealele ucrainene trec pe teritoriul României și sunt exportate mai ales prin Constanța, armamentul occidental trece nu doar prin Polonia în Ucraina dar și România, ajutorul umanitar pentru cei aproape 6 milioane de ucraineni a trecut prin România de la începutul conflictului... Într-adevăr sunt chestiuni disperate, în condiția în care, de pildă, drepturile minorităților românești din Ucraina nu s-au îmbunătățit în niciun fel" a explicat analistul politic Bogdan Chirieac, în direct la România TV.

Dronele rusești, la ordinea zilei pentru românii de la graniță

Reamintim că rușii au atacat iar, în noaptea de joi spre vineri, infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre, aflată lângă granița cu România, iar un clip filmat din Isaccea arată cum ceea ce pare a fi o dronă Shahed cade și provoacă o mare explozie. Garda de Coastă a anunțat că traficul prin punctul de trecere a frontierei Isaccea a fost închis din cauza atacurilor și redirecţionat către Galaţi Rutier. 

Tot în aceeași intervenție, în completare la cele spuse, Bogdan Chirieac a avut un comentariu interesant: "Acum avem și chestiunea asta atât de românească... Am aflat de la Galați, lumea nu se mai teme deja de drone. Se uită oamenii ca la meci! Pe noi ne îngrozește zgomotul de drone și al exploziei, oamenii nu... erau doar uimiți, așa... mamă, ia uite ce artificii frumoase! Uite albastră, uite roșie, uite galbenă..."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel