Vladimir Tismăneanu, glumă ”super tare”. Oana Băluță: Rasismul DOARE, alimentează ura, nu are nimic amuzant
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Oana Băluță
Oana Băluță
Prof. univ. Oana Băluță a reacționat ferm după gluma lui Vladimir Tismăneanu. 

”Nu mă surprinde postarea lui Vladimir Tismăneanu. Nu mă surprinde nici că a trimis-o Denisa Comănescu, directoarea Humanitas Fiction. Există o frăție a conservatorismului de inspirație americană în România, frăție configurată după 1990.

Frăția aceasta a ieșit visceral în spațiul public în aceste trei decenii împotriva multiculturalismului, feminismului, progresismului. Unul dintre membrii frăției a susținut și votul cenzitar în Politice, mă refer la Patapievici.

L-am asociat dintotdeauna pe Tismăneanu cu această frăție conservatoare de inspirație americană. Nu mă miră că li s-au părut amuzante imaginea și conținutul rasist.

Frăția aceasta este anticomunistă. Acești oameni sunt reactivi la totalitarismul comunist și nazist, dar nu par să înțeleagă rasismul contemporan, cel la adresa romilor în acest caz, sexismul, clasismul, transfobia. Sunt reactivi față de trecut, dar permisivi cu prezentul. Distincția aceasta între trecut și prezent explică de ce e posibil să ai o postare rasistă și să fi fost președintele comisiei prezidențiale care a analizat comunismul și să scrii împotriva totalitarismului.

Tot acești oameni au modelat mare parte din discursul public, ce se publică, ce nu, au avut acces la o serie de privilegii ale tranziției și nu numai.

Nu sunt la fel. Discursurile lor au și diferențe. Dar există un filon comun de inspirație din dreapta americană. Tot ei au criticat acea damnată corectitudine politică. Nu m-aș mira ca susținătorii lui Tismăneanu să îi acuze pe cei care îi critică postările că fac apologia corectitudinii politice.

Rasismul doare. Rasismul alimentează disprețul ura și desconsiderarea față de un grup. Nu are nimic amuzant. Nici sexismul nu are nimic amuzant. Nici celelalte tipuri de discriminare. Ca să știi asta trebuie să fii uman, nu doar un om citit.” a scris profesorul universitar Oana Băluță, pe Facebook. 

De la ce a pornit totul

De la o ”glumă” pe care profesorul Vladimir Tismăneanu a considerat-o ”super tare”. A șters postarea, după scandalul mediatic de vineri seară.

(w670)

Are și susținători, însă, nu doar critici. 

Vladimir Tismăneanu spune că are un deja-vu, din vara lui 2006, când au apărut atacuri oribile la adresa sa și acuză că ”Extremismele, delațiunile, turpitudinea continuă să infesteze spațiul public...”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel