Hezbollah încearcă să revendice victoria în timp ce Libanul își jelește morții
Un an de lupte cu Israelul a ucis mii de oameni și a distrus imaginea de invincibilitate a Hezbollah.
Parlamentarul libanez, susținător al Hezbollah, Hassan Fadlallah a ales un loc simbolic pentru discursul său de victorie: stadionul din Bint Jbeil, aflat la un kilometru de granița dintre Israel și Liban, unde, în anul 2000, mulțimi entuziaste l-au aclamat pe liderul de atunci al grupării, Hassan Nasrallah, când acesta a declarat că Hezbollah a pus capăt ocupației israeliene de 18 ani din sudul Libanului.
„Astăzi venim să anunțăm, din Bint Jbeil și cu încredere, că am învins mașina de ucis israeliană,” a spus deputatul în fața jurnaliștilor miercuri, la câteva ore după ce un armistițiu cu Israelul a intrat în vigoare. Un alt război cu Israelul se încheiase, dar de data aceasta nu mai erau mulțimi pe tribune, stadionul era acoperit de fragmente de schije, iar Nasrallah era mort.
Hezbollah susține că a oprit îndeplinirea obiectivelor israeliene în Liban
În afara stadionului, o coloană constantă de mașini aducea mii de oameni strămutați care se întorceau să-și găsească orașul și casele în ruine. Bint Jbeil, al cărui panou de intrare se mândrește cu titulatura „capitala rezistenței” după ce luptătorii Hezbollah au rezistat forțelor israeliene timp de 33 de zile în războiul din 2006, fusese distrus. Loviturile aeriene neîncetate ale Israelului au lăsat orașul fără apă, electricitate și un spital funcțional – imagini similare fiind întâlnite în sate din întreg sudul Libanului.
„Este adevărat că există distrugere, martiri și sacrificii, dar, în fața obiectivului stabilit de inamic [Israel], prețul plătit a meritat rezultatele mari care au fost obținute,” a declarat Fadlallah, enumerând o listă de ținte pe care, aparent, Hezbollah a oprit-o din formalizare de către Israel. Unele dintre presupusele ținte sau obiective ar fi fost ocuparea sudului Libanului și distrugerea organizației.
Hezbollah și-a stabilit un singur obiectiv când a lansat rachete asupra Israelului pe 8 octombrie 2023: să forțeze un armistițiu în Gaza. Miercuri, după mai bine de 13 luni de lupte, Hezbollah a încetat să mai lanseze rachete și a semnat propriul acord de încetare a focului cu Israel – în timp ce campania Israelului în Gaza a continuat neabătută.
Când Hezbollah a intrat în conflict anul trecut, semnale de alarmă au început să răsune în întreaga regiune. Cea mai mare miliție din lume, cu un efectiv de 100.000 de luptători experimentați în război, se lăuda cu un arsenal estimat de 150.000 de rachete îndreptate către Tel Aviv.
În prima sa apariție televizată după ce a inițiat un război cu Israelul, Nasrallah a explicat că a deschis un „front de susținere” pentru a pune presiune pe Israel și a-i distrage resursele de la Gaza. El a vorbit despre o „ecuație” care urma să guverneze schimbul de focuri dintre Israel și Hezbollah pe durata conflictului, aproape un an. Un atac cu rachete pentru un alt atac, un luptător pierdut pentru un altul.
Încă de la început, proporțiile acestei ecuații păreau să nu fie în favoarea sa. Statisticile arătau că pentru fiecare rachetă lansată de Hezbollah peste graniță, Israel răspundea cu patru lovituri. Numărul luptătorilor Hezbollah uciși a ajuns la sute, în timp ce pierderile Israelului s-au limitat la câteva zeci de soldați.
Cu toate acestea, Nasrallah părea să dețină controlul. Lumea privea cum Hezbollah dezvăluia treptat un nou arsenal de armament construit din 2006, inclusiv drone care evitau faimosul sistem de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului și rachete antiaeriene care forțau avioanele israeliene să se retragă. Acesta era doar „10%” din capacitățile Hezbollah, promitea Nasrallah.
Un an de lupte cu Israelul a ucis aproape 4.000 de persoane în Liban, a deplasat mai mult de un milion de oameni din casele lor și a cauzat daune de peste 8,5 miliarde de dolari
Analiștii internaționali spuneau că Hezbollah, chiar dacă nu ar fi reușit să înfrângă Israelul, ar fi putut provoca suficiente daune încât Israelul să fie mai precaut înainte de a începe un război pe scară largă. Israel ar fi putut distruge Beirutul, dar în proces, Hezbollah promitea că Tel Avivul va arde.
Poate că acest lucru este o dovadă a carismei lui Nasrallah, că Libanul și o mare parte a lumii l-au crezut. După ce șeful de stat major al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis într-o lovitură israeliană asupra Beirutului în iulie, Nasrallah a apărut la TV și i-a mustrat pe critici cu un gest de deget și o expresie populară – „Ya wash ya wash” – „ușor, ușor”, care promitea răzbunare.
Răzbunarea nu a venit niciodată. Cealaltă parte a arsenalului Hezbollah, care reprezenta 90%, fie nu a fost niciodată folosită, fie nu a existat deloc. A doua zi după ce Israel a anunțat că își va concentra atenția pe frontul libanez, mii de oameni au fost răniți de pagere explodate plantate de serviciile de informații israeliene. O săptămână mai târziu, Israel a deplasat sute de mii de libanezi printr-o campanie aeriană, iar până la sfârșitul lunii septembrie, Nasrallah fusese ucis.
Nu s-a mai vorbit despre oprirea războiului din Gaza. Hezbollah a spus mediatorilor occidentali că vrea propria sa încetare a focului. După ce a distrus mai mult de 30 de sate în sudul Libanului și a obținut promisiunea că luptătorii Hezbollah se vor retrage la nord de râul Litani, la 30 de km de graniță, Israel le-a acordat această dorință.
Un an de lupte cu Israelul a ucis aproape 4.000 de persoane în Liban, a deplasat mai mult de un milion de oameni din casele lor și a cauzat daune de peste 8,5 miliarde de dolari (6,7 miliarde de lire sterline), conform Băncii Mondiale.
De asemenea, a distrus imaginea de invincibilitate a Hezbollah. Dacă Hezbollah nu putea afirma că va proteja Libanul de Israel, atunci care mai era scopul său? Oponenții interni ai grupului au cerut demilitarizarea acestuia și reîntoarcerea controlului statului asupra sudului Libanului.
Hezbollah a avertizat rivalii să nu supraestimeze pierderile sale. În cel mai recent discurs al său, secretarul general al partidului, Naim Qassem, a invocat acordul de la Taif din 1989, care a pus capăt războiului civil sectarian de 15 ani din Liban, un conflict pe care toate părțile doresc să-l evite.
"Hezbollah trebuie să prezinte acest moment ca pe o victorie: doar prin faptul că a supraviețuit și nu s-a predat deschis, consideră că a depășit în oarecare măsură armata invincibilă a Israelului", a spus Karim el-Mufti, lector senior în afaceri globale la Sciences Po din Paris. "De asemenea, se ocupă de viitorul său politic în interiorul Libanului, întrucât întrebările dificile și provocatoare vor fi ridicate cu siguranță cu privire la rolul său."
La Bint Jbeil, Hezbollah a fost dornic să-și reafirme prezența. Membrii aripilor sale de ajutor curățau drumurile pline de dărâmături și distribuiau steaguri rezidenților care se întorceau. Imnurile grupului răsunau din difuzoarele mașinilor.
"Poate fi greu pentru europeni și occidentali să înțeleagă, dar aceasta este victoria", a spus Mohammed, un locuitor din Bint Jbeil. "Atâta timp cât rezistența este aici – israelienii nu vor putea intra, și atunci am câștigat", conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News