Vladimir Putin va ține un discurs la Parada Victoriei de la Moscova. Ce lideri străini vor fi prezenți la eveniment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vladimir Putin va ține un discurs la Parada Victoriei de la Moscova. Ce lideri străini vor fi prezenți la eveniment / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin va ține un discurs la Parada Victoriei de la Moscova. Ce lideri străini vor fi prezenți la eveniment / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin va vorbi în fața mulțimii la Parada Victoriei de la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin va găzdui Parada Victoriei de la Moscova pe 9 mai. Alături de el în Piața Roșie vor fi prezenți și șefii mai multor state CSI, scrie Interfax.

Programul paradei nu a fost anunțat de această dată, dar purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că va avea loc fără schimbări prea mari, în ciuda recentelor atacuri cu drone asupra Kremlinului.

"Se pregătește o paradă obișnuită. Atât pot spune. Președintele va vorbi, așa cum se întâmplă de obicei", a spus Peskov.

Mai târziu, el a spus că Putin și șefii de stat invitați vor depune coroane împreună la Mormântul Soldatului Necunoscut după Parada Victoriei de la ora 10:00, iar mai apoi vor discuta la un mic dejun informal.

Presupusul atac cu dronă

Totodată, incidentul petrecut pe 3 mai a devenit motivul adoptării unor măsuri suplimentare de securitate la evenimentele dedicate Zilei Victoriei. Administrația prezidențială a spus că încercarea de a ataca Kremlinul a fost inițiată de "regimul de la Kiev" și a considerat-o, printre altele, drept "un act terorist planificat și o tentativă" asupra lui Putin. Kremlinul a atras atenția asupra faptului că atacul cu dronă a avut loc "în ajunul Zilei Victoriei, Parada de 9 mai, la care este planificată să participe oaspeți străini".

Vorbind despre măsurile suplimentare de securitate, Peskov a remarcat: "Când vine vorba de prezența oaspeților străini, când vine vorba de prezența șefului nostru de stat, se face tot ce este cerut de lege".

El a adăugat că ceea ce s-a întâmplat "ne obligă să fim în alertă și confirmă încă o dată că Putin a avut dreptate atunci când a decis să lanseze o operațiune militară specială".

Liderii străini care vor fi prezenți la eveniment

Prezența șefilor de stat CSI la Parada de la Moscova a devenit cunoscută abia cu o zi înainte - pe 8 mai. Anterior, doar președintele Kârgâzului Sadyr Zhaparov, care a sosit luni dimineață în Rusia pentru o vizită în cadrul căreia, printre altele, au avut loc discuții cu Vladimir Putin, a confirmat că va participa la eveniment.

Luni, la mijlocul zilei, au apărut informații că la paradă vor participa și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, președinții Kazahstanului - Kassym-Jomart Tokayev, Tadjikistanului - Emomali Rahmon și Uzbekistanului - Shavkat Mirziyoyev. 

Peskov, comentând prezența liderilor străini la Paradă, a spus: "Așteptăm cu adevărat ca șefii statelor CSI să împartă cu noi această sărbătoare. Aceasta este solidaritatea șefilor de stat, ale căror popoare, ca parte a unei singură țară, a luat parte la Marele Război Patriotic și a câștigat".

9 mai va deveni Ziua Europei în Ucraina

În plus, Kremlinul și-a exprimat opinia cu privire la decretul președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, potrivit căruia 9 mai în Ucraina va deveni Ziua Europei.

"Suntem convinși că, de fapt, există o mulțime de oameni în Ucraina pentru care aceasta este încă o zi sfântă. Sunt și veterani care au luat parte la Marele Război Patriotic, sunt rudele și prietenii lor pentru care această zi va și va rămâne sfânt”, a spus Peskov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel