Vladimir Putin susține că grâul ucrainean nu poate influența piața mondială de alimente
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vladimir Putin susține că grâul ucrainean nu poate influența piața mondială de alimente / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin susține că grâul ucrainean nu poate influența piața mondială de alimente / Foto: Kremlin.ru
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că grâul ucrainean nu poate influența piața mondială de alimente.

Ponderea alimentelor ucrainene, inclusiv a grâului, pe piața mondială, este prea mică pentru a influența situația alimentară globală, a declarat președintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax.

"Recent, s-a discutat activ chestiunea legată de exportul de cereale ucrainene. Potrivit Departamentului Agriculturii SUA, este vorba de 6 milioane de tone de grâu, conform datelor noastre, este de 5 milioane de tone.", a spus el, joi, la un întâlnire cu președintele indonezian Joko Widodo.

Potrivit lui Putin, "dacă ne referim la volumul producției din lume - 800 de milioane de tone, atunci înțelegem că aceasta este o astfel de cantitate care nu afectează în niciun fel piețele mondiale, este de aproximativ 2,5%, iar din toate alimentele produse în lume – 0,5%".

Putin susține că nu există restricții la exportul de îngrășăminte și alimente din Rusia

Rusia nu a impus nicio restricție la exportul de îngrășăminte și alimente, a mai declarat președintele rus Vladimir Putin.

"Vreau să menționez că nu avem restricții privind exportul de îngrășăminte.", a declarat Putin la întâlnirea cu președintele indonezian Joko Widodo.

Putin a recunoscut că, la începutul anului trecut, autoritățile ruse s-au gândit să furnizeze mai întâi îngrășăminte propriei agriculturi. "Dar astăzi volumele producției de îngrășăminte din Rusia sunt de așa natură încât nu avem restricții privind furnizarea acestui produs pe piața externă.", a spus președintele rus.

Potrivit lui Putin, "același lucru este valabil și pentru mâncare".

El a reacționat la cuvintele lui Widodo, care și-a exprimat speranța că Rusia "nu va extinde interdicția de export de cereale, inclusiv grâu, și nu va introduce alte restricții privind îngrășămintele".

Criză alimentară în țările subdezvoltate. UE alocă 600 de milioane de euro pentru Caraibe, Africa și Pacific

Uniunea Europeană (UE) a anunţat săptămâna trecută că doreşte să mobilizeze 600 de milioane de euro suplimentari pentru a ajuta ţările din Africa, Caraibe şi Oceanul Pacific să depăşească criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, informează AFP. Presaţi de ţările africane, cei 27 de membri ai UE au promis luni că vor aloca un miliard de euro, fără a oferi detalii, pentru lupta împotriva riscurilor foametei în Africa, legate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene de care continentul african este foarte dependent.

Comisia Europeană propune în acest cadru să scoată 600 de milioane de euro din rezervele Fondului European de Dezvoltare pentru toate ţările din ACP (Africa-Caraibe-Pacific), proiect ce mai trebuie validat de statele membre ale UE.

Pachetul va fi format din 150 de milioane de euro pentru un ajutor umanitar imediat în numerar "de fiecare dată când va fi necesar", prin mecanismele de protecţie socială existente. La aceasta se adaugă 350 de milioane de euro pentru a susţine pe termen mediu şi lung producţia agricolă în ţările beneficiare şi a le ajuta să-şi întărească sistemele de aprovizionare alimentară. Nu în ultimul rând, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru susţinerea macroeconomică, prin injectare în "Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei şi creştere" al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel