Data publicării:

Vladimir Putin a demis șase generali ai armatei ruse, conform serviciilor britanice de informații

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Şase ofiţeri de rang înalt ai armatei ruse se crede că au fost destituiţi de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape şase luni, potrivit serviciilor de informaţii britanice, citate de DPA şi Focus.

Performanţa slabă a forţelor armate în timpul invaziei a costat scump conducerea militară rusă, ceea ce a dus la destituirea probabilă a cel puţin şase comandanţi ruşi, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete.

De la începutul invaziei, potrivit ministerului citat, şi-au pierdut funcţiile comandanţii forţelor ruse din districtele militare Est şi Vest.

În districtul militar Est a fost concediat general-colonelul Aleksandr Ceaika în luna mai. General-colonelul Aleksandr Juravliov, care a comandat Districtul militar Vest din 2018, nu a mai participat la festivităţile dedicate Zilei Marinei Ruse din Sankt Petersburg la 31 iulie, conform Focus.

Potrivit serviciilor de informaţii britanice, cel mai probabil Juravliov a fost înlocuit de general-locotenentul Vladimir Kocetkov. Presa rusă a menţionat numele lui Kocetkov în legătură cu acest eveniment, numindu-l comandant interimar al districtului militar respectiv.

Generalul Aleksandr Dvornikov a fost demis din funcţie la scurt timp după ce a preluat comanda generală a campaniei ruse în Ucraina.

Generalul Serghei Surovikin a preluat comanda Grupului Sud al forţelor ruse de la generalul Ghennadi Jidko, potrivit serviciilor secrete britanice.

10 generali ruși au fost uciși



În plus, cel puţin 10 generali ruşi au fost ucişi pe câmpul de luptă din Ucraina, se arată în raportul britanic.

Această cifră a fost menţionată la 8 iulie de consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, potrivit Focus.

Pe ansamblu, toate acestea au contribuit probabil la dificultăţile tactice şi operaţionale ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei.

Ministerul britanic al Apărării publică unele dintre informaţiile operative despre războiul din Ucraina într-un buletin zilnic pe Twitter. Rusia păstrează în general tăcerea cu privire la personalul militar şi deciziile sale tactice, relatează Agerpres. 

Vezi și

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au decis vineri să consolideze cooperarea energetică şi economică în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, a indicat Kremlinul într-un comunicat, citat de France Presse.

Cei doi lideri s-au pus de acord pentru "consolidarea schimburilor comerciale" între ţările lor şi să "vină în întâmpinarea aşteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei", potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan, publicată de Kremlin.

Ei au pledat în special pentru aplicarea unor "măsuri concrete" pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului, potrivit aceleiaşi surse.

Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat "importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională", precizează comunicatul.

În debutul întâlnirii lor în staţiunea balneară rusă Soci, preşedintele rus i-a mulţumit omologului său turc pentru eforturile sale care i-au permis să găsească un acord între Moscova şi Kiev cu privire la deblocarea livrărilor de cereale ucrainene din porturile ucrainene la Marea Neagră.

"Datorită participării dumneavoastră directe şi medierii secretariatului ONU, problema legată de livrările cerealelor ucrainene provenind din porturi la Marea Neagră a fost rezolvată. Livrările au început deja şi aş vrea să vă mulţumesc pentru aceasta", a spus Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel