Vladimir Ionaş: ”Dublarea alocațiilor, o bătăie de joc”. Comparație România - Germania
Sociologul Vladimir Ionaş explică de ce discutia despre dublarea alocațiilor reprezintă „o bătăie de joc la adresa cetățenilor”.
„De ce discutia despre dublarea alocațiilor este o bataie de joc la adresa cetățenilor?
Germania, pe un site oarecare, o cutie de scutece Pampers Pure nr 2 (132 de bucati) costa 32,32 euro (0.24 euro bucata).
Servetele umede Pampers Pure Aqua, tot in Germania, o cutie cu 18 pachete de servetele, costa 23,99 euro (1,33 euro pachetul).
In Romania, la un Hypermarket de exemplu, o cutie cu 3 pachete de servetele umede Pampers Pure Aqua costa 20 de lei. Adică 6,66 lei pachetul (1,41 euro pachetul).
La același magazin o cutie de Pampers Pure nr. 2 cu 39 de scutece costa 56,66 lei, adica 1,45 lei pe bucata (0,30 euro bucata).
Germania, un scutec 0,24 euro. Romania 0,30 euro.
Germania, un pachet de servetele 1,33 euro. Romania, 1,41.
Putem pleca de la premisa ca pretul este egal in cele doua tari tinand cont ca ofertele găsite de mine in Germania sunt pentru cutii mai mari, automat pretul fiind putin mai mic pe bucata.
In Germania alocația lunara pentru un copil este de 164 de euro. In Romania este de 36 de euro. Iar dublarea acestei sume duce Romania in colaps, asa ne anunță guvernul.
In Germania, de anul acesta, salariul minim este de 9,35 euro pe ora. In Romania la finalul anului trecut salariul minim era de 12,43 lei pe ora (2,64 euro) și 14,04 lei pe ora (2,98 euro) pentru cei cu studii superioare.
Problema este asemănătoare in mai toate tarile europene.
Italia, Austria, Spania, Portugalia. In toate aceste tari preturile la tot ce tine de copii sunt mai mici sau egale cu cele din Romania. Și in mai toate aceste tari alocatia este de minim 100 de euro.
Au nevoie toti romanii de alocatii marite? Probabil ca nu. Este corect sa faci diferențierea sumei alocate de către stat unui copil in functie de venitul părinților? Nu cred. Și mă suprinde ca aud aceasta propunere din partea multora care se opun cu tarie impozitului progresiv, de exemplu (și eu ma opun cu tarie).
Statul poate condiționa alocatia de prezenta la scoala?
Cred ca da. Mai ales ca din cate imi amintesc învățământul este obligatoriu si gratuit. Dar exact cum e gratuit asa si-au facut și instituțiile statului treaba in ceea ce privește obligativitatea.
Exista familii in Romania care se folosesc de copii pentru a primi bani de la stat, inclusiv alocația? Da, exista. Dar statul ar trebui sa fie ingrijorat nu pentru sumele de bani alocate, ci de faptul ca acei copii sunt exploatati prin diverse metode. Cine spune ca problema acelor adulți stă ca iau bani de la stat pentru copii și ii cheltuie e un ipocrit și un cinic. Problema acelor adulți este ca distrug niste fiinte nevinovate. Dar abia cand politicienii vor pune oamenii înaintea banilor vom avea sanse sa pornim pe drumul corect ca tara. Pana atunci, ii votăm in continuare pe unii ca Florea de la Tg Mures”, a scris Vladimir Ionaș pe contul său de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News