Vlad Voiculescu îl lasă în ofsaid pe Cîțu. Rafila îi dă lecții de aritmetică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Vlad Voiculescu l-a contrazis pe Mihai Tudose, spunând că nu rămân doze de vaccin anti-COVID nefolosite. Prof. Alexandru Rafila a intervenit. 

"Că suntem în urma planului sau că sunt doze care s-ar prăpădi este fals. Nu s-au prăpădit. Cred că toţi avem o pierdere undeva peste 100 de doze de vaccin, ceea ce este extrem de puţin dacă vă gândiţi că am făcut peste 100.000 de vaccinuri. Vorbesc despre fiole care s-au spart, diverse defecţiuni. Se poate ca într-un loc din ţara asta să fi rămas şi câteva doze nefolosite", a declarat Vlad Voiculescu, în emisiunea "Decisiv", de la Antena 3.

Prof. Alexandru Rafila i-a dat replica lui Vlad Voiculescu, spunând că Mihai Tudose are dreptate și ar fi nevoie de minimum 50.000 de doze de vaccin pe zi.

Alexandru Rafila: Cred că Mihai Tudose a spus un lucru foarte bun. Trebuie să existe o cadenţă, o corelaţie între aprovizionarea cu vaccin şi administrarea vaccinului. Noi o să mai primim încă 150.000 de doze de la Pfizer şi 14.000 de la Moderna, probabil în cursul acestei săptămâni. Ele se adaugă la 200.000 de doze care sunt deja repartizate sau se află în depozit la Institutul Cantacuzino. Important este reuşim să vaccinăm la o cifră apropiată cu această cantitate care vine săptămânal în România.

Altfel, vom ajunge să blocăm programul de vaccinare şi se va întinde pe foarte mult timp. Sunt de acord cu proiecţia domnului ministru, de 6-9 luni. Sper să se întâmple aşa, încât cetăţenii din România să poată fi vaccinaţi în acest interval de timp. Dar, repet, în momentul de faţă, capacitatea de administrare a vaccinului este departe de un minim 50.000 de doze pe zi care ar trebui să poată fi administrat", a spus Alexandru Rafila.

Vlad Voiculescu: Cu matematica mai întâi... Spunea dânsul că ar trebui sa mergem către 50.000, că ar trebui să vaccinăm 50.000 pe zi. Noi primim, în acest moment, circa 150.000 de doze pe săptămână. Dacă am vaccina 50.000 de oameni pe zi, atunci în trei zile am termina toate dozele. Nu spun că asta nu ar fi bine, dar spun că, din fiecare 150.000 de doze, jumătate trebuie puse deoparte, dacă vreţi să explicăm simplist, pentru rapel. Nu avem de ce să avem o capacitate, în acest moment, de 50.000 de vaccinări pe zi. Altfel, suntem de acord că trebuie să creştem gradual capacitatea de vaccinare pe zi.

Alexandru Rafila a intervenit din nou atrăgând atenţia că există o problemă de aritmetică.

Alexandru Rafila: Cu toate că sunt medic, îmi place matematica. De fapt asta este aritmetică.  Noi primim de la Pfizer, până în septembrie, 10,2 milioane de doze de vaccin, ceea ce însemnă că, după această lună, aşa, de miere, când primim 150.000 de doze pe săptămână, trebuie să primim cel puţin 300.000 de doze pe săptămână - aşadar, cifra aceea de 50.000 pe zi nu este întâmplătoare - încât noi să reuşim să vaccinăm 5 milioane de persoane până în septembrie. Ori lucrul ăsta este foarte important de înţeles.

Schimbul de replici vine în contextul în care premierul Florin Cîțu anunța că vom ajunge la o sută de mii de vaccinuri pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel