Vizita lui Biden la Kiev. Începe oficial al Treilea Război Mondial
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Chirieac
WhatsApp
Agerpres/ Joe Biden - Volodimir Zelenski, Kiev
Agerpres/ Joe Biden - Volodimir Zelenski, Kiev
Vizita de luni, 20 februarie, a președintelui american Joe Biden la Kiev a fost considerată de lumea întreagă drept cea mai bună dovadă a sprijinului total pe care SUA și restul lumii libere îl acordă Ucrainei. 

Simbolistica vizitei este evidentă. Crăciunul trecut Zelenki a fost invitat la Casa Albă. După mai puțin de două luni, Biden însuși îi întoarce vizita într-o Ucraină aflată în plin război cu Federația Rusă. Dar vizita lui Biden înseamnă mult mai mult.

”Putin a crezut că poate rezista mai mult decât noi. S-a înșelat”, a spus președintele Biden la Kiev. Acest NOI are o greutate uriașă. Practic, se consfințește faptul că omenirea începe oficial al Treilea Război Mondial. Sau, dacă vom considera războiul împotriva terorismului, început pe 11 septembrie 2001, drept al Treilea Război Mondial, atunci ceea ce am văzut la Kiev este următoarea conflagraţie mondială.

Se dovedește astfel că discuțiile purtate de trei decenii în universități și think-tank-uri din lumea liberă, în care se spunea că pericolul cel mai mare la adresa umanității sunt țările cu regimuri autoritate sau dictatoriale este adevărat și înspăimântător de actual. Prăbușirea comunismului, inclusiv în Rusia, a dus la o relaxare a poziției Occidentului față de Moscova. Același lucru s-a întâmplat și cu China, ale cărei rezultate economice sunt într-adevăr extraordinare. Si, totuși, dacă s-ar fi pus presiune politică și economică pentru democratizarea în primul rând a Rusiei, poate nu s-ar fi ajuns la un conflict monstruos pe pământ european, care într-un an a făcut 300.000 de victime.

NOI-ul rostit de Biden implică nu doar Statele Unite, ci și toată lumea liberă. Practic, deocamdată fără a avea soldați pe acele fronturi, Rusia și războiul ei de agresiune nu se mai confruntă doar cu Ucraina, dar şi cu ansamblul lumii Occidentale. Nu sunt doar constatări de seminar. Lumea pe care o cunoaștem se va transforma substanțial în anii care vin. Iar asta fiindcă, da, războiul din Ucraina va dura ani de zile. În acest moment, Vestul nu poate să permită Rusiei să-și atingă scopurile odioase în Ucraina. Probabil că se vor găsi soluții pe câmpul de luptă, atunci când pur și simplu Kievul nu va mai avea suficientă forță combatantă. La rândul ei, Moscova, care a înregistrat pierderi uriașe, umane și materiale, nu poate renunța la război, fiindcă toate lumea ar vedea realitatea: Putin a fost înfrânt în prima operațiune militaro-politică semnificativă a secolului 21. Rușii se tem acum că odată cu înfrângerea din Ucraina va urma și apusul Imperiului Rus.

Restul lumii va cunoaște transformări incredibile, comparabile cu cele din al Doilea Război Mondial. Este vorba despre fluxurile de aprovizionare cu energie venite din milioanele de kilometri pătrați ai teritoriului rusesc, de perturbări uriașe în lanțurile de aprovizionare cu materii prime, materiale și mai ales metale rare. Lumea neimplicată direct în conflict va trebui să facă față problemelor economice, inflației, insecurității globale, noilor blocuri de alianțe politico-militare gen Rusia-China, China-Iran sau Rusia-India. Cumva, jumătate din populația lumii, cu tot cu teritoriile sale, a intrat în conflict cu cealaltă jumătate. Este un război mult mai dur și mai sofisticat decât era cel între capitalism și comunism.

Președintele Biden după Kiev se va afla a doua oară în ultimul an la Varșovia. Polonia urmează să joace pentru Statele Unite, în estul Europei, rolul pe care îl joacă Marea Britanie în vest. Deși plecată și ea din comunism în 89, clasa politică poloneză s-a diferențiat net de cea din România. Țara s-a dezvoltat. Polonia este singurul stat care nu a cunoscut criza economică din 2008-2012, se impune și este respectată la Bruxelles și a reușit să-și corecteze greșelile, atunci când și la ei Justiția s-a urcat peste celelalte două puteri ale statului, provocând abuzuri aproape comparabile cu cele din România. Practic, la Varșovia, are loc un Consiliu de Război al Americii cu țările din flancul estic.

Miercuri, președintele Biden se va vedea cu șefii de stat sau de guvern din așa-numitul format București 9. Acest format a fost inițiativa fostului ambasador român la Varșovia, Ovidiu Dranga, acum ambasador român la Tokio. Formatul grupează cele trei țări baltice, cele 4 state membre în grupul de la Vișegrad, plus România și Bulgaria. Nu se așteaptă ca țările din formatul B9, cu excepția Poloniei, să aibă un cuvânt de spus real la această întâlnire. Președintele Iohannis, care va participa la reuniunea de la Varșovia, are totuși șansa să nu se așeze la coada mesei, fiindcă România este oficial a doua economie a regiunii est-europene. După Polonia, evident. Rezultatul economic notabil al țării noastre nu se datorează în niciun fel acțiunii statului român, ci pur și simplu rezilienței extraordinare de care au dat dovadă oamenii de afaceri, care au reușit să supraviețuiască și să se dezvolte în ciuda statului român, și nu datorită lui. Administrația și Justiția din România sunt pentru oamenii de afaceri la fel de toxice cum este războiul din Ucraina pentru restul lumii.

Și totuși, președintele Iohannis, cel care a eșuat în privinţa Schengen, ar putea obține o victorie la Varșovia. El ar putea măcar să încerce să convingă SUA să mobilizeze mai mulți militari americani pe teritoriul României, cu mai multă tehnică de luptă. Acest lucru ar fi un avantaj uriaș pentru țara noastră, iar mișcarea ar putea fi pe deplin justificată, pentru că deocamdată zona fierbinte a conflictului declanșat de Rusia este a Mării Negre. Diplomația românească nu a reușit să aducă România la nivelul Poloniei, dar măcar niște bucățele în plus de securitate pentru țara noastră, rămase de la masa bogaților, ar putea fi trase de Iohannis și în folosul românilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel