Vizita în Lituania: Președintele Iohannis va participa la un simpozion internaţional şi la un summit dedicat întăririi Flancului Estic
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele Klaus Iohannis continuă vineri vizita în Lituania, urmând să participe la Kaunas la simpozionul internaţional "The Idea of Europe", dar şi la summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova, împreună cu omologii din Lituania, Gitanas Nauseda, Letonia, Egils Levits, şi Polonia, Andrzej Duda.

La simpozionul organizat la Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas şeful statului va susţine o alocuţiune în cadrul panelului prezidenţial, transmite Agerpres. 

La finalul summitului dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova, cei patru preşedinţi vor susţine declaraţii de presă comune.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, joi, vizita oficială în Lituania.  El s-a întâlnit, la Vilnius, cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, precum şi cu preşedintele Parlamentului lituanian, Viktorija Cmilyte-Nielsen. De asemenea, şeful statului a depus o coroană de flori la "Memorialul celor căzuţi în lupta pentru independenţă".

Iohannis: Am convenit cu preşedintele Letoniei să intensificăm cooperarea în domenii ca cercetarea, noile tehnologii, educaţia şi securitatea energetică

'În discuţiile de astăzi, am convenit cu domnul preşedinte să intensificăm cooperarea sectorială în domenii precum cercetarea şi inovarea, noile tehnologii, educaţia şi, desigur, securitatea energetică. Relaţiile noastre bilaterale vor fi mai strânse şi datorită schimburilor comerciale aflate în creştere şi reluării zborurilor directe regulate între Riga şi Bucureşti, începând cu 1 mai 2023', a spus şeful statului, după întrevederea cu omologul leton, Egils Levits.

Preşedintele Iohannis a afirmat că relaţiile bilaterale cu Letonia sunt excelente şi că l-a anunţat pe omologul leton despre decizia de a deschide Ambasada României la Riga.

'Este o dovadă a importanţei deosebite pe care o acordăm relaţiei cu Letonia, dorinţei de a aprofunda cooperarea bilaterală, precum şi coordonarea noastră în cadrul Uniunii Europene, al NATO, al formatelor regionale şi multilaterale', a adăugat Iohannis. El i-a mulţumit omologului leton pentru susţinerea constantă a obiectivelor României de aderare la Spaţiul Schengen, respectiv la OCDE.... Citește mai mult AICI.

Citește și:

Iohannis despre aderarea la Schengen: "Continui să văd acest lucru ca fiind posibil”

"Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem gata să colaborăm şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie. Nu este vorba că sunt chestiuni cu totul noi care ar fi apărut, atâta doar că unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi, după părerea mea, toate acestea sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie", a spus şeful statului, după întâlnirea cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Riga, că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.

"Cred că s-a vehiculat 8 decembrie ca şi un termen final, ceea ce nu este. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată, şi interesul meu, al nostru, este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul României la Schengen. Nu este util pentru absolut nimeni să forţăm un vot care poate nu este cel aşteptat. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel