Vitamina D și uleiul de pește ne protejează de bolile autoimune
Data publicării:
Autor: Florina Pop
WhatsApp
Suplimente cu vitamina D și ulei de pește ar ajuta la prevenirea bolilor autoimune – diabet, artrita reumatoidă, psoriasis, scleroza multiplă.

Un studiu realizat de cercetătorii din Boston susține că suplimentele cu vitamina D și uleiul de pește (acizi grași Omega3) ar scade riscul de boli autoimune - diabet de tip 1, boala inflamatorie intestinală, psioriazisul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, boala tiroidiană.

Cercetători de la Brigham and Women's Hospital din Boston au vrut să vadă, într-un studiu național, dacă există vreo legătură între suplimentele de vitamina D, acizi grași omega-3 și apariția bolilor autoimune. Concluziile lor: au observat că suplimentele cu vitamina D a dus la o rată cu 22% mai mică de dezvoltare a bolii autoimune, iar adăugarea de acizi grași Omega-3 a dus la un risc cu 15% mai mic de boli autoimune.

Puțină lume știe că bolile autoimune sunt a treia categorie de boli în lumea industrializată și principala cauză de mortalitate în rândul femeilor. În cazul acestor afecțiuni, corpul declanșează un răspuns imun inflamator spontan, deși nu există nicio infecție prezentă în organism.

”Bolile autoimune sunt un grup de peste 80 de boli asociate diferite, iar prevalența și impactul lor asupra sănătății cresc odată cu vârsta. (...) Aceasta este prima dovadă directă că putem face ceva pentru a le preveni la adulții în vârstă”, Karen Harte Costenbader, profesoară de Medicină la Brigham and Women's Hospital din Boston și autoarea principală a studiului, potrivit Medical News Today.

În doze mari, uleiul de pește poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv medicamente antiplachetare și anticoagulante, de aceea se recomandă să discutați cu medicul de familie înainte să luați astfel de suplimente, notează DC Medical.

VEZI și: Stilul alimentar bazat pe fast food ar fi dus la explozia bolilor autoimune. ”Nu există leac. Operație sau tratament injectabil toată viața”

Experții James Lee şi Carola Vinuesa au analizat, separat, cauza creşterii bolilor autoimune. "Numărul acestor boli a început să crească în urmă cu aproximativ 40 de ani în Occident. Cu toate astea, acum vedem o explozie a cazurilor în ţări în care nu existau aproape deloc", a declarat James Lee, citat de The Guardian. Spre exemplu, cea mai mare creştere în cazurile de inflamaţie a stomacului a fost observată în Orientul Mijlociu şi în estul Asiei, zone în care anterior aproape că nu exista această boală. 

VEZI și: COVID-19 poate declanşa o "dereglare imunitară", chiar dacă ai avut formă uşoară

Infecţia COVID poate declanşa un răspuns de dereglare imunitară care se prelungeşte mult după infecţia iniţială şi după recuperare, chiar şi în rândul persoanelor care au prezentat simptome uşoare sau care nu au avut simptome, potrivit constatărilor unei echipe de oameni de ştiinţă de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Statele Unite, publicate în Journal of Translational Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel