VITAMINA D, rol esențial. În ce alimente se găsește. Simptomele care arată dacă ai deficit sau exces de vitamina D
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Rolul esențial al Vitaminei D/ foto pixabay
Rolul esențial al Vitaminei D/ foto pixabay
Vitamina D are un rol important în viața noastră, pentru sănătatea noastră și bunăstarea zilnică. 

Dacă ai o alimentație variată, formată din 70% produse de origine vegetală și 30% produse de origine animală și ai exclus din alimentația ta alimentele procesate, dulciurile și sucurile, precum și prăjelile și produsele de fast-food, aproape sigur ai un aport suficient de vitamine, punctează Valentin Vasile, specialist în nutriție de slăbit și nutriție sportivă, în cartea sa ”Stil de viață, nu dietă”. Acesta spulberă și un zvon și subliniază că vitaminele și mineralele nu îngrașă, contrar surselor folclorice, chiar dimpotrivă, accelerează arderile metabolice. 

După ce a lămurit importanța fitoestrogenilor, filosterolilor, luteinei, naringeninului, saponilelor, terpenelilor, fenoliilor, dar și în ce alimente pot fi regăsite (pag. 118), Valentin Vasile a trecut în revistă funcțiile principalelor vitamine și minerale. 

Despre celebra Vitamina D, specialistul în nutriție scrie că ”intervine în funcționarea optimă a sistemului imunitar, crește absorbția calciului, reglează toleranța organismului la glucoză, reglează presiunea sângelui”. 

Când ai deficit de Vitamina D scade rezistența oaselor și a dinților. La copii, întârzie creșterea. Sursele naturale de vitamina D sunt somon, sardine, macrou, gălbenuș de ou. 

Dacă ai exces de vitamina D, vei simți sete excesivă, stări de vomă, vei avea urinări dese, mâncărimi, slăbiciune musculară, dureri ale articulațiilor, pierderea apetitului. 

Ai celulită, riduri premature și te simți obosită? Iată ce ALIMENTE trebuie să elimini din alimentația ta

Valentin Vasile atrage atenția, în cartea ”Stil de viață, nu dietă”, că celulita, ridurile premature, digestia greoaie și lipsa de energie sunt dovada existenței de reziduuri toxice în organism, care trebuie eliminate. 

El punctează că o cură de detoxifiere presupune eliminarea temporară a tuturor alimentelor care produc aciditate. De asemenea, trebuie să vă odihniți suficient și să vă hidratați. 

Alimentele care vă ajută

Principalele alimente cu rol în detoxifiere sunt, conform sursei citate, varza, broccoli, urzicile, sfecla, țelina, sparanghelul, extractul de alge, mărul, ananasul, căpșunile, cireșele și fructele de pădure. 

Vezi aici alimentele la care trebuie să renunți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel