Data publicării:

Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia în semn de protest

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Visa și Mastercard au anunțat oficial că își suspendă activitatea de pe piața din Rusia.

Giganții din piața financiară, Mastercard și Visa, au anunțat oficial că își suspendă operațiunile în Rusia în semn de protest față de invazia Ucrainei, scrie BBC. Într-o declarație, Mastercard a spus că băncile rusești nu vor mai fi susținute de rețeaua sa și că orice card emis de companie în afara țării nu va funcționa la comercianții sau bancomatele rusești. 

Compania a declarat că a ascultat declarațiile partenerilor și a luat decizia din cauza „naturii fără precedent a conflictului actual și a mediului economic incert”.

Visa calcă pe urmele Mastercard

Între timp, Visa a spus că va lucra pentru a opri toate tranzacțiile din țară în zilele următoare, adăugând că dispozitivele Visa emise de instituții financiare din afara Rusiei vor înceta să funcționeze și pe teritoriul țării.

Al Kelly, directorul general și președintele Visa, a declarat că compania a fost „obligată să acționeze în urma invaziei neprovocate a Ucrainei de către Rusia și a evenimentelor inacceptabile la care am fost martori”.

„Regretăm impactul pe care îl va avea acest lucru asupra stimaților noștri colegi și asupra clienților, partenerilor, comercianților și deținătorilor de carduri pe care îi deservim în Rusia. Acest război și amenințarea continuă la adresa păcii și stabilității cer să răspundem în conformitate cu valorile noastre”, a conchis el.

Șapte bănci rusești, excluse de UE din sistemul SWIFT

Șapte bănci rusești au fost excluse de Uniunea Europeană din sistemul SWIFT, ca parte a sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a informat miercuri Jurnalul Oficial al UE, transmite Agerpres, citând Reuters.

Băncile, care au la dispoziţie zece zile să-şi lichideze operaţiunile SWIFT, sunt VTB, al doilea grup bancar din Rusia, alături de Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank şi VEB.

Un oficial UE de rang înalt a explicat că băncile de pe listă au fost alese pe baza legăturilor lor cu statul rus, băncile publice fiind deja supuse sancţiunilor în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

"Toate aceste bănci au fost excluse din SWIFT pe baza legăturilor lor cu statul şi a conectării implicite la efortul de război. Am impus o interdicţie generală asupra sistemului bancar", a precizat oficialul. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel