Data publicării:

Virusul Zika, amenințare. Ce trebuie să faci ca să nu te înțepe țânțarii. Simin Florescu: Singura modalitate de prevenire

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Ce trebuie să facem pentru a preveni infecția cu virusul Zika? Medicul Simin Florescu ne-a vorbit despre metodele de prevenție și simptome.  

Persoanele care călătoresc în America Centrală, America de Sud, în Africa sau în unele zone din Asia trebuie să știe că există riscul să fie infectați cu virusul Zika.

Acesta se transmite prin mușcătura de țânțar, însă, medicii specialiști atrag atenția că există o singură metodă de prevenție.

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot acești țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

Una din cinci persoane infectate manifestă semne de boală

 

Dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase, precizează că în zonele menționate anterior există virusul în mod endemic. Turiștii care călătoresc în acele zone pot fi infectați, iar în cele mai multe dintre cazuri aceștia nici măcar nu știu că au contractat boala.

”Trebuie reținut că această boală există doar în anumite zone cunoscute ca fiind endemice pentru Zika, acesta fiind continental american, în special America Centrală și de Sud, Africa, zone din Asia și câteva insule de unde a și plecat inițial. Acolo infecția evoluează endemic, adică există un număr de cazuri permanent. De acolo, oamenii se pot îmbolnăvi venind din zonele non-endemice adică turiști sau călători, care sunt înțepați de țânțarii infectați, care pot transmite această boală virală prin înțepătură. O mare parte a oamenilor infectați nu manifestă niciun semn de boală, adică evoluează asimtopmatic la aproape majoritatea oamenilor înțepați. Nu au niciun semn de boală, iar unul din cinci pot avea semne de boală”, ne-a declarat în exlusivitate dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infectioase, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes".

Există și câteva simptome care indică faptul că o persoană a fost infectată cu virusul Zika.

”Acestea se manifestă ca febră izolată sau ca febră cu dureri articulare la care se poate adăuga o erupție cutanată tranzitorie. Acesta este un tablou clinic obișnuit”, a mai precizat medicul.

VEZI PE DCMEDICAL Metode de a preveni înțepătura de țânțari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel