Data publicării:

Virus periculos, descoperit în Rusia. Ce este Khosta-2. "Amenințare pentru sănătatea globală"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Virus periculos, descoperit în Rusia. Ce este Khosta-2. "Amenințare pentru sănătatea globală" / Foto: Pixabay, de toyquests
Virus periculos, descoperit în Rusia. Ce este Khosta-2. "Amenințare pentru sănătatea globală" / Foto: Pixabay, de toyquests

Un nou virus care stârnește îngrijorări în rândul experților a fost descoperit în Rusia.

Alegeri prezidentiale 2024

Un virus descoperit recent la un liliac rus este similar cu cel care provoacă pandemia de Covid-19 și poate infecta și oamenii, arată un nou studiu, scrie The Independent.

Cercetătorii, inclusiv cei de la Universitatea de Stat din Washington, au descoperit că proteinele de vârf din virusul liliecilor, numit Khosta-2, pot infecta celulele umane și că este rezistent atât la anticorpi, cât și la serul folosit pentru vaccinarea în cazul Sars-CoV. -2. Ei spun că atât Khosta-2, cât și virusul Covid aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de sarbecovirusuri.

"O amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare"

"Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei, chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2, reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs împotriva Sars-CoV-2", au scris oamenii de știință în studiul publicat joi în revista PLOS Pathogens.

Cercetătorii solicită dezvoltarea de vaccinuri universale pentru a proteja împotriva sarbecovirusurilor în general, în loc de cele care protejează doar împotriva variantelor cunoscute ale virusului Sars-CoV-2.

"Din păcate, multe dintre vaccinurile noastre actuale sunt concepute pentru anumiți viruși despre care știm că infectează celulele umane sau cei care par să prezinte cel mai mare risc de a ne infecta. Dar aceasta este o listă care este în continuă schimbare. Trebuie să extindem designul acestor vaccinuri pentru a proteja împotriva tuturor sarbecovirusurilor", a spus coautorul studiului Michael Letko într-un comunicat.

Când au fost descoperiți virușii Khosta-1 și Khosta-2

Oamenii de știință au descoperit inițial virușii Khosta-1 și Khosta-2 la liliecii ruși la sfârșitul anului 2020, dar au crezut că nu reprezintă o amenințare pentru oameni.

"Dar când ne-am uitat mai mult la ei, am fost cu adevărat surprinși să aflăm că ar putea infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin înțelegerea noastră despre acești viruși, de unde provin și ce regiuni sunt îngrijorătoare", a spus dr. Letko.

În timp ce Khosta-1 prezenta un risc scăzut pentru oameni, cercetătorii spun că Khosta-2 a demonstrat unele trăsături tulburătoare. Ei au descoperit că virusul poate folosi proteina sa spike pentru a infecta celulele prin atașarea la o proteină receptor, numită enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), care se găsește în celulele umane. Este aceeași proteină ACE2 pe care virusul Covid-19 o folosește  pentru a intra și a infecta celulele umane.

Când oamenii de știință au evaluat dacă actualele vaccinuri anti-Covid pot proteja împotriva noului virus, au văzut că Khosta-2 nu a fost neutralizat. Cercetătorii au testat, de asemenea, ser de la persoane care au fost infectate cu varianta omicron împotriva Khosta-2, dar acești anticorpi au fost, de asemenea, ineficienți.

Îngrijorările experților



În timp ce noului virus îi lipsesc unele gene despre care se crede că sunt implicate în patogeneza la om, ei spun că există riscul ca Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus precum Sars-CoV-2.

"Când vezi că Sars-2 are această capacitate de a se revărsa înapoi de la oameni în fauna sălbatică, iar apoi există și alți viruși precum Khosta-2 care așteaptă la acele animale cu aceste proprietăți pe care nu vrem să le aibă, se instalează o îngrijorare, un scenariu în care continui să arunci zarurile până când acestea se combină pentru a crea un virus potențial mai riscant", a spus dr. Letko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel