Violeta Alexandru: Toate veniturile brute trebuie luate în calculul pensiilor (Proiect)
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 05 ian 2022, 11:55
WhatsApp
Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, într-o postare pe Facebook precizează că a finalizat un proiect de calcul al pensiilor în care arată că la calculul acestora ar trebui luate toate veniturile brute, precuzând ce se va întâmpla  și cu grupele de muncă și pensiile de urmaș.

Nu înțeleg ce face PSD (adus la guvernare) în domeniul pensiilor și când face. Nu mai aplică legea 127, începe o mega-consultanță care va dura cu anii. Aud că se face un comitet care o va ține din ședință în ședință ca să pară că lucrează deși problemele se cunosc bine la casele de pensii.

Așa că am terminat și am și depus o propunere legislativă pentru pensionari, după tot ceea ce am discutat cu dânșii despre diverse neajunsuri ale legii în vigoare. Consider că problemele de mai jos nu mai pot fi amânate:

1. Veniturile totale brute trebuie să fie luate în considerare în calcularea pensiei. Tot ce au muncit oamenii, toate tipurile de sporuri, nu doar cele cu caracter permanent trebuie valorificate pentru stabilirea cuantumului pensiei. În fond, este munca omului. Am studiat mult un eșantion reprezentativ din procesele soluționate în instanțele de judecată și aceasta este principala problemă a oamenilor. Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă față de munca lor. Procesele în instanță se țin pe banii și pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă. Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuții, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului.

2. Pensia de urmaș să poată fi acordată soțului supraviețuitor și în cazul unei căsătorii mai mică de 10 ani dar de cel puțin 1 an (în prezent, legea prevede cel puțin 15 ani respectiv până la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei). Și în acest caz, cu o diminuare corespunzătoare a cuantumului față de situația în care ar fi avut 10 ani de căsătorie.

Vezi și: Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare (proiect)

3. Pentru perioada lucrată în grupe de muncă în condiții deosebite/grupa I/condiții speciale să se ia în considerare nu doar anul complet ci și lunile dintr-un an. A lucrat cineva ani și 7 luni, atunci toată perioada trebuie să fie apreciată și valorificată. Până la ultima zi. Se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporțional cu timpul lucrat.

Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați trimis sugestii. Parcă văd că, la momentul oportun, Guvernul nu va susține aceste propuneri necesare pensionarilor. O să vedem împreună. Nu renunțăm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?