Data publicării:

Violențele din Cisiordania: "Destinul copilului meu a fost să fie ucis"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Din ce în ce mai mulți copii sunt victime în conflictul dintre Hamas și Israel.

Amr, în vârstă de zece ani, a fost împușcat mortal în timp ce stătea pe scaunul din față al minivanului tatălui său. Tatăl său, Mohammed, și fratele său mai mic, Ahmed, au văzut glonțul străpungând parbrizul și l-au văzut pe Amr căzând într-o parte. Sângele îi curgea din cap. Nu se putea supraviețui unei astfel de împușcături.

Pentru a înțelege uciderea lui Amr Najjar, este necesar să cunoaștem vremurile și locul în care a trăit. În toți cei 10 ani ai vieții sale, Amr a locuit în Burin, așa cum au trăit părinții și bunicii săi. A fost un elev sârguincios și un copil liniștit. Dar a crescut într-un loc aflat în inima unuia dintre cele mai greu de rezolvat conflicte din lume.

Satul, situat în nordul Cisiordaniei ocupate, este dominat de așezări evreiești - considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional, o afirmație pe care Israelul o respinge.

Sătenii acuză armata că a luat partea coloniștilor și că nu i-a protejat

Burin a fost mult timp un punct fierbinte, dar din 7 octombrie, când a început războiul dintre Israel și Hamas în Gaza, după ce atacatori înarmați Hamas au lansat un atac fără precedent asupra Israelului, tensiunile din Cisiordania au crescut. Potrivit ONU, peste 400 de palestinieni au fost uciși – dintre care 107 copii. ONU spune că 15 israelieni au fost uciși.

În Burin, amenințarea violenței coloniștilor este necruțătoare, spun sătenii. Aceasta a fost condamnată de Statele Unite, care au impus recent sancțiuni mai multor lideri ai coloniștilor pentru ceea ce numesc "violență intolerabilă".

Sătenii acuză armata că a luat partea coloniștilor și că nu i-a protejat. Grupurile pentru drepturile omului din Israel și Cisiordania acuză un model lung de violență facilitat de Forțele de Apărare Israeliene (IDF). Armata neagă acest lucru.

Mama lui Amr Najjar, Salam, descrie o viață de vigilență constantă care s-a dovedit în cele din urmă inutilă. "Nu-mi las copiii să iasă din casă temându-mă că îi vor ucide și mă duc să-i iau de la școală ca să nu fie uciși. Și apoi destinul copilului meu a fost să fie ucis aici, în oraș. Oricât de mult am încercat să-mi protejez copilul, el a plecat de lângă mine."

În ziua în care a murit, Amr s-a urcat în minivanul tatălui său, astfel încât să poată face rapid distanța scurtă spre Burin la casa familiei de la marginea satului. Era în jurul orei 16:30, își amintește tatăl său, Mohammed. Trebuiau să facă rost de niște alimente și să ia un telefon care era reparat. Copiii aveau nevoie de telefon pentru a putea participa la cursuri online pe Microsoft Teams.

La înmormântarea lui Amr, el a fost acoperit în culorile diferitelor facțiuni, inclusiv Hamas, un copil transformat într-un simbol al vremurilor furioase în care a trăit și a murit. După aceea, prietenii săi au pus postere în Burin cu chipul său. Sunt copii triști și furioși, o generație prinsă în locul și timpul lor, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel