Data publicării:

Violenţa în Familie: Răspundere PENALĂ pentru vinovat. Ordin de protecţie de urgenţă

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Politica
WhatsApp

Răspunderea penală nu mai poate fi înlăturată în cazul săvârşirii repetate a violenţelor în familie, conform unei legi adoptate tacit, marţi, de Senat.

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de marţi, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin care răspunderea penală în cazul împăcării părţilor nu mai poate fi înlăturată dacă agresorul săvârşeşte în mod repetat infracţiuni asupra unui membru de familie.

Nota de adoptare tacită pentru acest proiect, la care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 3 aprilie, a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Adrian Ţuţuianu.

'Considerăm că înlăturarea răspunderii penale ca urmare a împăcării părţilor trebuie să fie aplicabilă numai în cazul primei sesizări sau plângeri penale depuse de victimă sau de orice altă persoană care constată actul de violenţă în cazul infracţiunilor săvârşite contra integrităţii corporale sau sănătăţii şi al infracţiunilor săvârşite asupra unui membru de familie. Organul de poliţie competent poate dispune şi o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unor activităţi în folosul comunităţii', explică în expunerea de motive iniţiatorii actului normativ, parlamentari din întreg spectrul politic, mai puţin ALDE

Ei atrag atenţia că, 'în majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situaţia de a împărţi în continuare domiciliul cu agresorul'. Potrivit proiectului de act normativ, 'în caz de pericol iminent organele de poliţie competente pot emite ordinul de protecţie de urgenţă, o măsură provizorie care oferă siguranţă imediată victimelor violenţei domestice în scopul înlăturării pericolului'.

'Ordinul se emite pe loc în urma sesizării prin plângere, denunţ sau orice altă cale de sesizare a unei infracţiuni de violenţă domestică sau din oficiu. Ordinul de protecţie de urgenţă se emite pe o perioadă de până la cinci zile, cu posibilitatea de prelungire de către instanţele de judecată. Totodată, organul de poliţie competent poate dispune o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unei activităţi în folosul comunităţii', se prevede în propunerea legislativă.

[citeste si]

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz. Pe 5 martie, Senatul a adoptat tacit o altă propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PNL, pentru modificarea art. 199 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se elimină posibilitatea care permite ca agresorii să fie exoneraţi de răspundere penală în cazuri de violenţă în familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel