Data publicării:
Violențe 10 august. Presa internațională: Protest violent
Zeci de mii de români au ieşit în stradă vineri pentru a protesta împotriva guvernului social-democrat în mai multe oraşe din ţară şi în capitala Bucureşti, unde sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine, relatează agenţiile de presă şi media internaţionale.
Reuters scrie - într-un articol cu titlul "Un protest antiguvernamental din România devine violent" - că protestele au fost organizate şi promovate de grupuri de români care trăiesc peste hotare, furioase din cauza corupţiei înrădăcinate, salariilor mici şi tentativelor PSD de a slăbi justiţia într-una dintre cele mai corupte ţări din UE.
În Bucureşti, relatează agenţia, unii protestatari au încercat să-şi facă drum spre clădirea guvernului prin cordonul de securitate, iar alţii au aruncat cu pietre şi sticle spre jandarmi, care au afirmat că grupuri de "provocatori" au fost prezente în piaţă.
Pe măsură ce protestele s-au prelungit după lăsarea serii, oamenii legii au folosit un tun cu apă şi au lansat tot mai mult gaze lacrimogene spre mulţime. În unele înregistrări video postate pe social media pot fi văzuţi poliţişti bătând protestatari non-violenţi care îşi ţin mâinile ridicate, notează Reuters.
Cum s-a desfășurat protestul
Printre protestatarii care au traversat Europa pentru a lua parte la mitingul de la Bucureşti este şi şoferul de camion Daniel Ostafi, de 42 de ani, care s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani în căutarea unui viitor despre care spune că România nu i-l putea oferi familiei sale, relatează Reuters. Alături de el s-a aflat şi Mihai Poduţ, de 27 de ani, un lucrător în construcţii care a plecat din ţară în 2014 şi s-a stabilit în Franţa, apoi în Germania.
Ei s-au alăturat miilor de protestatari care au agitat steaguri ale României şi ale UE sub un soare arzător, scandând "Partid de hoţi" şi cerând demisia guvernului. Pe clădirile din jurul pieţei au fost proiectate mesajele "Noi suntem poporul" şi "Fără violenţă".
Agenţia mai scrie că între 3 şi 5 milioane de români muncesc şi trăiesc în străinătate, potrivit Băncii Mondiale, sau circa un sfert din populaţia totală a României. Ei au trimis acasă puţin sub 5 miliarde de dolari anul trecut, o infuzie vitală pentru comunităţile rurale dintr-una dintre cele mai sărace ţări din UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News