Data publicării:

Vila lui Ceaușescu, trasformată în muzeu! Detalii inedite despre "centrul de comandă al României"

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Vila din Primăverii nr. 50 se va deschide, sâmbătă, 12 martie. Clădirea în care a locuit Ceaușescu a fost transformată în muzeu. Marius Marinescu ne-a spus detalii inedite despre vila cuplui dictatorial și atrage atenția supra confuzei care s-a făcut zilele acestea cu privire la ce clădire a fost transforamtă în muzeu.

Alegeri prezidentiale 2024

Vila din Primăverii nr.50 nu era proprietatea lui Nicolae Ceaușescu. Era proprietatea statului, reprezentat de cospodăria de partid, RAPPS-ul de astăzi. Vila din Primăverii nr. 50 a fost centrul de comandă a României timp de 25 de ani, din 1965 până 1989.

Vila este o filă din istoria noastră recentă. Din 1964 până 1965 s-a construit un compex de 6 vile care să deservească familiei lui Ceaușescu.

"Construcțiile au fost realizate pe un teren de 1 hectar și jumătate din cartierul Primăverii. Nicolae Ceaușescu, la vremea aceea, ocupa funcția de scretar general al PCR. Era numărul 2 în partid. Inițial, el a stat tot în cartierul Primăverii în strada Heleșteului nr. 27", a spus Marinescu. 

Vilele care-l deserveau pe Ceaușescu au fost proiectate de arhitectul Cezar Lăzărescu, același care a proiectat toate vilele lui Dej, respectiv Vila Lac 1 (Palatul Primăverii care are piscină și heliport și este mai mare decât vila din Primăverii Nr.50)", ne-a declarat Marius Marinescu.

Palatul Primăverii nu a fost transformat în muzeu

Confuzia care a apărut în aceste zile constă în faptul că în presă știrile pe acest subiect spun că Palatul Primăverii a fost transformat în muzeu. Senatorul Marius Marinescu spune că Palatul Primăverii a fost construit pentru Gheorghe Gheorghiu Dej, nu pentru Nicolae Ceaușescu, și este, defapt, Vila Lac 1.

Vila din Primăverii nr.50 a fost transformată în muzeu și va fi deschisă publicului începând de sâmbătă, 12 martie, ora 10.00.

"A nu se confunda Palatul Primăverii care a fost făcut pentru Dej cu vila din Primăverii nr.50 care a fost făcută pentru Nicolae Ceaușescu", ne-a mai spus Marius Marinescu.

6 vile într-un hectar și jumătate

În curtea care-l deservea pe Nicolae Ceaușescu eau fost construite șase vile care ocupau un hectar și jumătate. Acestea au fost

- Vila din Primăverii nr. 50, care era folosită de familia Ceaușescu. 

- O altă vilă era în Primăverii nr. 48, construită pentru Zoe Ceaușescu și folosită de aceasta când s-a căsătorit.

- O altă vilă era cea care dădea înspre bulevardul Mircea Eliade, folosită de părinții lui Nicolae Ceaușescu și de mama Elenei Ceaușescu.

- Tot acolo se află vila în care a stat Lică Bărbulescu, cumnatul lui Ceaușescu care a fost și minsitrul Agriculturii.

- În aceeași curte se afla și vila în care a stat Niculina, sora mai mare a lui Ceaușescu și vila în care stăteau doctorii lui Ceaușescu și în care, în momentul de față, la parter, locuiește Ion Iliescu.

Vila dictatorului, acces limitat

Marius Marinescu ne-a mai spus că accesul era limitat în vila lui Ceaușescu, în afară de membriii familiei doar câteva persoane având voie să intre.

"Pe poarta principală în Primăverii 50. intra doar familia lui Ceaușescu și generalul Pacepa. Pe poarta secundară care era prin strada Mollier, intrau oamenii care deserveau casa dictatorului: menajera șefă Suzana Andrieș, bucătarul lui Ceaușescu, ospătarul său și încă o menajeră.

Vila este compusă din foișor, piscină, sală de cinema, saună, seră, salon rustic oltenescu, birouri, dormitoare, bucătărie, baie, living", a mai spus Marius Marinescu.

"Tot ce era în casa aia era românesc, iar robineții de care s-a vorbit foarte mult erau din alamă, nu din aur. Singurule lucruri de import erau niște oglinzi și niște candelabre, aduse din Italia, în rest tot era românesc", a mai spus senatorul.

Cartierul Primăverii (interzis pentru oamenii de rând) și rețeua de tuneluri de sub el

În perioada 1948 - 1989 cartier a fost interzis oamenilor obișnuiți. În cartier nu intrau decât demnitarii și riveranii.

Marius Marinescu spune ce se întâmpla în cartier când dictatorul ieșea la plimbare.

"Nicolae Ceaușescu ieșea la plimbare și făcea câțiva pași pe bulevardul Primăverii și pe Mircea Eliade și mergea până la club Bazin, iar atunci toții vecinii, de teamă, opreau muzica și băgau câinii în casă", ne-a mai spus acesta.

Vila a fost transformată în muzeu este unită printr-un tunel de clubul Bazin. Mai mult, este vorba de o rețea întreagă folosită de Nicolae Ceaușescu. Toate tunele erau legate între ele cu Palatul Primăverii, cu Vila Lac 2, Vila și Vila Lac 3, cu Curtea de Conturi și toate duc până la Palatul Victoria. De acolo pornește un tunel până la Casa Presei, apoi spre Comitetul Central, iar de acolo până la Casa Poporului. De la Casa Poporului pornește un tunel până Palatul Cotroceni și Ministerul Apărării.

Mai multe detalii găsiți în cartea "Cartierul Interzis - Cartierul Primăverii", scris de Andrei Eugen Cristea, Marius Marinescu și Mihai Mitran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel