Viktor Orban vrea ca Marine Le Pen şi Giorgia Meloni să colaboreze după europarlamentare
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un interviu recent pentru revista franceză Le Point că liderii extremei drepte din Italia și Franța, Giorgia Meloni și Marine Le Pen, ar trebui să își încheie rivalitatea și să colaboreze după alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie.

"Dacă vor reuși să lucreze împreună, într-un grup unic sau într-o coaliție, vor fi o forță pentru Europa. Atractivitatea cooperării lor ar fi foarte puternică," a afirmat Orban, un simbol al extremei drepte în întreaga Europă, conform agenției Reuters.

Sondajele de opinie sugerează că partidele naționaliste și eurosceptice din Europa vor înregistra un număr record de voturi în iunie, alegătorii fiind dezamăgiți de partidele tradiționale care nu au reușit să le protejeze de inflația ridicată și să limiteze imigrația. Parlamentarii acestor partide se vor împărți, probabil, în două grupuri rivale.

Surse citate de Reuters susțin că șansele de a forma un singur bloc puternic de extremă dreapta în Europa sunt reduse, invocând diferențele de opinie dintre principalele sale figuri, Meloni și Le Pen, pe teme precum războiul din Ucraina și relațiile cu Rusia.

Întrebat dacă partidul său, Fidesz, intenționează să se alăture blocului ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni) condus de Meloni după alegeri, Orban a răspuns: "Da, acest lucru este încă pe ordinea de zi".

Totuși, Orban a subliniat în interviu că "totul poate fi rescris" acum că tabăra rivală, condusă de Le Pen, Identitate și Democrație, a expulzat partidul german de extremă dreapta AfD, considerat principalul obstacol în calea cooperării dintre cele două fracțiuni.

În ceea ce privește posibilii candidați la conducerea Comisiei Europene, Orban a declarat că prioritatea sa principală este "să scape de actuala conducere", fiind prea devreme pentru a lansa nume.

Întrebat despre fostul șef al BCE, Mario Draghi, ca posibil viitor președinte al Comisiei Europene, Orban a menționat că "este un om respectabil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel