Data publicării:
Viktor Orban: ”Ce se întâmplă în SUA e treaba lor”. Cum traduce Bogdan Chirieac semnalul din Ungaria: Contradiscurs!
Analistul politic Bogdan Chirieac afirmă că discursul lui Viktor Orban, prin care atenţionează statele să nu intervină în scandalul din SUA, este de fapt un contradiscurs.
"Nu ne place să fim judecaţi, prin urmare să nu judecăm alte ţări", a reacţionat vineri Viktor Orban, a cărui politică este cu regularitate criticată de instanţe internaţionale pentru atingeri aduse statului de drept. "Nu trebuie să ne amestecăm în ceea ce se întâmplă în America, este treaba lor", a insistat premierul Ungariei în timpul tradiţionalului său interviu săptămânal radiofonic. "Suntem convinşi că ei vor reuşi să-şi rezolve problemele", a mai spus el.
Bogdan Chirieac: Este un contradiscurs. Presiunea internaţională e binevenită
"Domnul prim-ministru Viktor Orban foloseşte un contradiscurs aici. El atrage atenţia Statelor Unite ale Americii să nu mai aibă opinii vizavi de ce se petrece în alte state. Nu doar Washingtonul, ci şi Bruxelles-ul, au arătat de multe ori că drepturile omului şi justiţia nu funcţionează cum trebuie în Ungaria, aşa că acesta este răspunsul lui Viktor Orban. În faţa valului mondial de preocupare faţă de ce s-a întâmplat în Capitoliul american, vine şi spune 'hai să nu îi mai judecăm', dar atrage atenţia SUA că 'nici voi nu ne mai judecaţi pe noi'. Ceea ce, până la urmă, ar trebui să fie o dezbatere internaţională, deschisă, în clubul ţărilor occidentale. Pentru că uneori presiunea internaţională e binevenită.
De pildă, România anilor '90, fără presiune internaţională, putea foarte bine să fie un stat eşuat, în zona gri a Europei. Presiunea internaţională în România a provocat reforme, alegerea lui Emil Constantinescu, cel care a deschis porţile Occidentului pentru România.
Cu siguranţă SUA îşi vor rezolva probleme, doar că începe o altă epocă. Va fi o tranziţie ordonată, dar important este ce semnal vor da SUA în continuare şi cum va arăta lumea. Şi după pandemie, şi după criză economică, şi cu dl Joe Biden preşedinte. Aici sunt provocările.", a declarat Bogdan Chirieac, în exclusivitate pentru DC NEWS.
Presa maghiară: "Haos în timpul preşedinţiei lui Joe Biden"
Analistul a comentat şi afirmaţia presei maghiare, potrivit căreia violenţele din Washington arată haosul din timpul preşedinţiei lui Joe Biden.
"Joe Biden încă nu şi-a preluat mandatul, o va face abia pe 20 ianuarie, dar e un preambul. Nu putem exclude cu totul personalitatea lui Joe Biden din ce s-a întâmplat acolo. Până la urmă, protestele au avut loc pentru că preşedintele încă în funcţie, Donald Trump, a reclamat fraudarea alegerilor. Oamenii ăia nu au cerut pensii, salarii, pensii speciale, ei au ieşit în stradă pentru că au avut senzaţia că alegerile prezidenţiale au fost fraudate. Numai această senzaţie şi e grav pentru democraţia mondială, pentru că America rămâne reperul nostru", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News