Viktor Orbán susține că Ungaria va ratifica aderarea la NATO pentru Finlanda și Suedia în 2023. Turcia rămâne singurul stat care nu a aprobat intrarea celor două țări
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Viktor Orbán vine la Bucureşti pentru a semna un proiect de anvergură, cu privire la o reţea de transport a energiei electrice către Ungaria
Viktor Orbán vine la Bucureşti pentru a semna un proiect de anvergură, cu privire la o reţea de transport a energiei electrice către Ungaria
Viktor Orbán a anunțat că Ungaria va ratifica aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Parlamentul Ungariei va aproba cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO la prima sesiune a legislativului de anul viitor, a declarat premierul Viktor Orban.

Ungaria susține aderarea țărilor nordice, a declarat Orban reporterilor la un briefing în Slovacia, joi, unde a fost pus sub presiune faptului că omologii săi din Europa Centrală s-au pronunțat favorabil. Anterior, oficialii maghiari s-au angajat să-și ofere sprijinul până la sfârșitul anului, conform Bloomberg. Astfel, Turcia rămâne singurul stat NATO care nu și-a dat încă acordul pentru primirea celor două țări în Alianța Nord-Atlantică.

Aderarea Suediei la NATO depinde de un jurnalist turc

Dacă Suedia vrea să adere la NATO, va trebui să-l predea Turciei pe Bulent Kenes, un jurnalist disident. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri bilaterale la Ankara în care președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și premierul suedez, Ulf Kristersson, au discutat despre terorism, relațiile Turcia-Uniunea Europeană, invadarea Ucrainei de către Rusia și mai ales aderarea Suediei la Alianța Atlantică.

Cererile lui Erdogan

În acest ultim punct, președintele Erdogan a văzut o oportunitate de a forța țara să predea cetățenii pe care dorește să îi trimită în judecată, kurzi în primul rând, dând țării scandinave un ultimatum: dacă dorește să obțină un DA, trebuie să răspundă preocupărilor Turciei privind problema siguranței. Cu alte cuvinte: Stockholm trebuie să extrădeze luptătorii kurzi PKK prezenți pe teritoriul său, considerați teroriști de regimul de la Ankara și unii dizidenți, printre care Kenes, fost jurnalist al agenției oficiale de presă turcă și acuzat de terorism, insultă adusă președintelui și aparținență la mișcarea lui Fetullah Gulen, predicatorul care trăiește în exil voluntar în Statele Unite și pe care Turcia îl acuză că este responsabil pentru tentativa de lovitură de stat din 2016”.

Stockholm ezită

Nu este clar ce va decide țara scandinavă să facă, dar cuvintele noului premier Kristersson, care în cadrul conferinței de presă comună cu șeful statului turc a spus că ”Suedia va ajuta Ankara în lupta împotriva terorismului”, au trezit alarma de la Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel