Viktor Orbán, criticat de ambasadorul SUA în Ungaria. ”Spune și face lucruri care subminează încrederea”
Află ce declarații a făcut ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, despre premierul ungar Viktor Orbán.
Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a criticat "mesajele antiamericane periculos de dezlănțuite" ale țării și "relația în expansiune cu Rusia".
Într-un discurs susținut la Universitatea Central Europeană din Budapesta, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a aderării Ungariei la NATO, Pressman a afirmat că premierul Viktor Orbán se izolează tot mai mult de prieteni și aliați prin faptul că "spune și face lucruri care subminează încrederea și prietenia".
Foto: Agerpres
"Nu putem înțelege și nici nu putem accepta ca premierul să identifice Statele Unite ca fiind un 'adversar de top' al aliatului nostru Ungaria. Sau afirmația sa că Guvernul Statelor Unite încearcă să răstoarne Guvernul ungar - literalmente, să îl 'învingă' ", a declarat Pressman.
"Nu putem ignora faptul că președintele Adunării Naționale a Ungariei afirmă că războiul lui Putin în Ucraina este de fapt 'condus de Statele Unite' ", a adăugat el.
Răspunsul lui Orbán
La câteva ore după ce a avut loc discursul, Orbán a distribuit un videoclip pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter. În videoclip, el a vorbit despre "perioada dificilă din relațiile americano-ungare".
"Administrația americană așteaptă de la Ungaria lucruri pe care noi nu vrem și nu putem să le oferim", a spus el.
Ungaria a fost criticată de mulți pentru că a menținut legături strânse cu Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina. De asemenea, alunecarea democratică a îngrijorat și alte state membre ale UE. În septembrie 2022, Parlamentul European a emis o declarație afirmând că "Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină".
Foto: Agerpres
Pressman a denunțat lipsa unui dialog constructiv cu Budapesta și lipsa de dorință a acesteia de a rezolva problemele. Admițând că ambasadorii "nu țin de obicei astfel de discursuri în alte țări aliate", el a subliniat că SUA speră că o cooperare rămâne posibilă.
"Cu alți aliați ne angajăm, colaborăm, lucrăm împreună - chiar și acolo unde avem divergențe. Aici, acest lucru nu funcționează - până când nu acționăm", a avertizat el.
"Nu trebuie să fim de acord cu totul și nici nu vom fi. Nici măcar nu trebuie să fim de acord cu majoritatea lucrurilor. Dar, în mod clar, este de lucru", a spus Pressman, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News