Data publicării:

Viitorul director general de la Renault nu va fi automat un francez, spune un oficial de la Paris

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Experienţa în transformarea unei companii precum şi în industria auto vor fi mai importante decât naţionalitatea atunci când va fi ales noul directorul general al constructorului auto francez Renault, a declarat marţi pentru Reuters un secretar de stat în Ministerul francez al Economiei, Agnes Pannier-Runacher.

Consiliul de administraţie de la Renault l-a demis vineri pe CEO-ul Renault, Thierry Bolloré, în ideea de a da un nou impuls grupului auto francez şi parteneriatului cu Nissan, care a schimbat şi el recent directorul general. Statul francez, primul acţionar de la Renault cu un pachet de 15%, abordează problema selecţiei noului director general cu mintea deschisă, a spus Agnes Pannier-Runacher. 'Atunci când a trebuit să căutăm cel mai bun profil pentru persoana care să conducă Air France, am ajuns la final cu cineva care nu este francez şi nu a fost o problemă', a declarat Agnes Pannier-Runacher făcând referire la nominalizarea fostului director de la Air Canada, Ben Smith, la cârma grupului Air France-KLM, la care statul francez este de asemenea acţionar.'

'Ceea ce contează aici este cel mai bun profil, cineva care este capabil să conducă Renault şi să-şi joace rolul în alianţa cu Nissan într-un moment de transformare majoră', a adăugat oficialul citat. Constructorii auto din întreaga lume se confruntă cu încetinirea vânzărilor de automobile, înăsprirea reglementărilor europene cu privire la emisiile poluante precum şi necesitatea de a investi în noi tehnologii costisitoare. Consiliul de administraţie de la Renault l-a numit pe directorul financiar Clotilde Delbos în postul de director general interimar, până la găsirea unui succesor definitiv al lui Thierry Bolloré. Procesul de căutare a unui nou director general a început dar se anunţă a fi unul dificil în special la nivel intern. Potrivit unei surse din apropierea procesului de selecţie, numărul candidaţilor din interiorul Renault care au şanse reale la postul de CEO este destul de limitat.

'Cel mai probabil succesorul va fi o persoană din afara grupului deoarece Ghosn nu a pregătit nimic', a apreciat sursa. O altă sursă din apropierea procesului de selecţie a apreciat că în interiorul Renault la nivel de management există mai multe persoane promiţătoare în vârstă de 50 de ani însă puţini au suficientă experienţă la nivel executiv, astfel că pleacă în cursă cu un handicap. Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană,  potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel