Vier Pfoten: Uciderea în masă a câinilor fără stăpân, afacere de milioane de euro
Asociația pentru protecția animalelor Vier Pfoten susține că eutanasierea câinilor fără stăpân este o afacere de milioane de euro.
”În București și nu numai, se desfășoară o campanie de dezinformare a populației privind câinii fără stăpân. La corturi apărute în capitală sub sloganul “Bucureștiul fără maidanezi”, trecătorilor le sunt prezentate informații false privind costurile aferente controlului câinilor fără stăpân, după care aceste persoane sunt rugate să semneze petiții pentru “rezolvarea problemei”.
În ceea ce privește soluția de adăpostire a câinilor fără stăpân, cetățenilor li se prezintă un cost de 375 lei / luna/câine. Cu toate acestea, reprezentanții adăposturilor au prezentat în mai multe rânduri situația reală: costuri ce variază între 18 și 40 Lei/lună/câine. Costurile prezentate oamenilor în cadrul corturilor sunt deci cu mai mult de 10 ori mai mari decât în realitate.
Alternativă susținută de campania “Bucureștiul fără maidanezi” este eutanasierea, aceasta fiind de fapt adevarată afacere pentru care se luptă autoritățile. Conform legii supuse spre aprobare, eutanasierea înseamnă: prinderea câinelui, sterilizarea (obligatorie!), cazarea în adăpost timp de 30 de zile, eutanasierea (prin injectare) și incinerarea. Doar procesul de ucidere are costuri ce variază între 210 lei (Tulcea) și 790 lei (Slatina) pentru fiecare câine! Practică ultimilor 10 ani a arat că în realitate, în adăposturi se aplică în mod constant uciderea câinilor prin metode brutale, tăiere sau infometare. Astfel, banii solicitați de autorități pentru „eutanasiere”, bani publici, ajung de fapt în buzunarele celor responsabili.
Cercetările conduse de Organizația Mondială a Sănatății certifică faptul că uciderea în masa este în primul rând ineficiență. Dovadă este chiar Bucureștiul, unde în perioadă 2001 – 2007 au fost uciși aproximativ 145.000 de câini, cu toate acestea situația este aceeași în stradă. Parlamentul European recomandă programele de sterilizare în masă ca fiind singură soluție cu rezultate reale în controlul populației canine. Nu în ultimul rând, în ultimii 10 ani, organizații internaționale de profil s-au oferit să ajute la rezolvarea situației câinilor străzii din România în mod gratuit, fără niciun cost din banii cetățenilor, acestea fiind sistematic refuzate sau pur și simplu ignorate.
Refuzul are la bază un singur motiv: banii! După cum lesne se poate observa, uciderea câinilor fără stâpan este o afacere profitabilă, ce poate fi usor justificată de cei implicați. De ce să cheltuim 40 de lei când putem da, în medie, 585 de lei pentru îngrijirea și apoi uciderea unui câine!?!? Iar acești 585 de lei/câine tot nu rezolvă problema: uciderea în masă nu duce la dispariția câinilor făăa stăpân, ci doar umflă buzunarele celor cu care statul face afaceri!”, se arată în comunicatul de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News