Video. Momentul în care televiziunea de stat iraniană a fost atacată de hackeri: "Sângele tinerilor noştri ţi se scurge de pe degete"
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Programul televiziunii a fost întrerupt timp de câteva secunde. 

Un grup de susţinători ai manifestaţiilor împotriva regimului islamic din Iran a piratat televiziunea de stat, difuzând sâmbătă seara o imagine în care liderul religios suprem, ayatollahul Ali Khamenei, apare în flăcări, cu capul în cătarea unei lunete de armă, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, pe ecran a fost afişat un mesaj scris: "Sângele tinerilor noştri ţi se scurge de pe degete".

Atacul a fost revendicat de un grup autointitulat Edalat-e Ali (Dreptatea lui Ali), care susţine mişcarea de protest declanşată în Iran de moartea unei tinere arestate de poliţia de moravuri.

În august anul trecut, aceeaşi grupare publicase pe internet înregistrări video cu gardienii închisorii Evin din Teheran bătând sau maltratând deţinuţi.

Imaginile difuzate sâmbătă au fost preluate în reţelele sociale de mai multe organizaţii media în limba farsi. La final apare prezentatorul jurnalului informativ, cu o expresie crispată şi ochii îndreptaţi spre cameră.

Agenţia de presă iraniană Tasnim a confirmat că televiziunea de stat a fost "piratată câteva momente de agenţi anti-revoluţionari".

SUA se revoltă pentru reprimarea protestelor din Iran

Statele Unite sunt alarmate şi revoltate de reprimarea exercitată de către autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţilor, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit AFP și Agerpres.

Suntem alarmaţi şi revoltaţi de informaţiile privind maniera în care forţele de ordine răspund cu violenţă şi cu arestări masive la manifestaţii paşnice ale studenţilor, le-a spus Jean-Pierre jurnaliştilor care îl însoţesc pe preşedintele Joe Biden în Puerto Rico, teritoriu al SUA lovit grav de uraganul Fiona.

Violente confruntări au izbucnit între studenţi şi forţe de securitate într-o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după manifestaţiile declanşate de moartea Mahsei Amini. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni inamicii săi declaraţi SUA şi Israel că au încurajat această mişcare de contestare antiguvernamentală.

Această reprimare violentă a manifestaţiilor paşnice şi maniera în care guvernul iranian tratează femeile sunt exact genul de comportamente care împing tinerii iranieni talentaţi să părăsească ţara cu miile în căutare de demnitate şi perspective, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Totuşi, Karine Jean-Pierre a apreciat că pe de o parte SUA ar putea să condamne această reprimare, iar pe de altă parte să continue negocierile privind revitalizarea acordului internaţional din 2015 asupra programului nuclear iranian. 

Ayatollahul Ali Khamenei dă vina pe Israel și SUA pentru protestele care au cuprins întreaga țară

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Statele Unite și Israelul pentru protestele care au cuprins țara de mai bine de două săptămâni, acuzând țările că încearcă să oprească „progresul” Iranului.

Khamenei a calificat luni protestele antiguvernamentale, unele dintre cele mai mari pe care le-a văzut țara în ultimii ani, drept „revolte”.

Liderul în vârstă de 83 de ani a rămas tăcut cu privire la protestele care au izbucnit după moartea unei femei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, pe 16 septembrie, în custodia poliției de moralitate a Iranului.

„Spun în mod explicit că aceste revolte și nesiguranțe au fost un proiect al SUA și al regimului sionist de ocupație [Israel], iar cei care sunt plătiți de ei și niște iranieni trădători din străinătate i-au ajutat”, a spus Khamenei la o universitate de poliție din Teheran, înconjurat de șefii poliției, armatei și ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC).

„În accidentul care s-a întâmplat, o tânără a murit, ceea ce ne-a îndurerat și pe noi, dar reacțiile în lipsa investigațiilor, cu oameni care vin să facă străzile nesigure, să ardă Coranul, să ia hijab-urile femeilor și să ardă moscheile și mașinile oamenilor nu a fost o reacție normală și naturală.”

SUA au mai relaxat sancțiunile din online

Khamenei a încercat să dezvolte și mai mult tulburările ca parte a unui efort străin de destabilizare a Iranului și a spus că o altă „scuză” ar fi fost găsită pentru a destabiliza țara dacă nu ar fi fost moartea lui Amini.

Liderul suprem al Iranului a susținut că tulburările au fost o încercare de a opri țara de la progresele pe care el a susținut că le-a făcut, în ciuda sancțiunilor dure ale SUA impuse din 2018, când Washington a abandonat unilateral acordul nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale. „Ei simt că țara progresează pentru a deveni o putere majoră și nu pot tolera acest lucru”.

Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel